Zemí zaslíbenou lze s trochou nadsázky nazvat Chvalovice na Znojemsku. Obec o pěti stech obyvatelích hospodaří se čtyřicetimilionovým rozpočtem. Tučná obecní kasa je naditá odvody z kasín v bývalé bezcelní zóně.  Pohraniční ves, která kdysi ležela z části za ostnatými dráty, získala vloni touto cestou jedenáct milionů korun. Letos počítá dokonce s dvaadvaceti.

„Je to pouze předpoklad. Nevím, kolik bude v kasinech a hernách návštěvníků," řekl starosta Chvalovic Zdeněk Karpinski. Vedení vsi si tak mohlo na letošek naplánovat velkorysé rozšíření dětského hřiště o herní prvky pro dospělé. „Žádáme o dotace na zbudování zábavního parku pro dospělé. Z obecního rozpočtu hodláme utratit půl milionu korun," vysvětlil starosta.

Stávající dětské hřiště přitom místní postavili před třemi lety za ohromujících devět milionů korun. Jiné vesnice na Znojemsku musí přitom na plácky s drobnými atrakcemi pro místní děti vyjít s desítkami tisíc, maximálně s několika málo stovkami tisíc korun. „Vedle hřiště plánujeme umístit nové herní prvky, částečně pro větší děti, částečně i pro dospělé. Budou zde kladiny na pružinách pro děti, velké pryžové plochy pro skákání panáka a prostor pro hraní kuliček. Kromě sportování si budou moci větší děti zahrát i na malém cimbálu. Na hřišti budou mít k dispozici hned dva cimbálky s paličkami," popsala nové hřiště Jaromíra Vaculová z obecního úřadu ve Chvalovicích.

Zábavní park pro dospělé bude určen pro posilování, protahování a cvičení rovnováhy. „Zájemci si budou moci zacvičit dvacet cviků v pěti různých sestavách. Chceme, aby ti, kdo přijdou s dětmi na hřiště, mohli čas také strávit aktivním pohybem. Ať už to budou rodiče či prarodiče. Žádáme o dotaci na herní prvky. Stromy a zeleň budeme financovat z obecního rozpočtu," dodala Vaculová.

Z obecní pokladny poputují značné částky i na další účely. Osm set tisíc korun dostanou dobrovolní hasiči a pět milionů korun půjde na odkup nemovitostí. „Snažíme se tak pomoci místním lidem, pokud se dostanou do dluhů a nezbývá jim než prodat dům. Obec ho od nich odkoupí. Nechceme, aby se k nám stěhovali rádoby podnikatelé či vypočítavci," vysvětluje starosta.

Deset milionů korun zůstává Chvalovickým v rezervním fondu. „Na zastupitelstvu řešíme, co zajímavého bychom mohli pořídit. V plánu jsme měli i biokoupaliště.  Stálo by dvanáct milionů, od záměru jsme zatím upustili," poznamenal starosta.

Ve vsi již dříve postavili zázemí pro fotbalisty s restaurací, tenisové kurty, požární zbrojnici, nový obecní úřad, či park před sklepní uličkou.
V drtivé většině obcí i měst  jsou na tom podstatně hůř. Například Jevišovice hospodaří s patnáctimilionovým rozpočtem. „Máme šestkrát víc lidí a třikrát menší rozpočet. Musíme se spokojit s tím, co máme," povzdechl si starosta  Pavel Málek.

Ani Miroslavští nemají k dispozici žádnou závratnou sumou. „My nijak rozhazovat nemůžeme, ale Chvalovickým jejich blahobyt nezávidím. Využíváme dotací, jak je to jen možné. Případné peníze z hazardu hodláme věnovat sportovním oddílům a mládeži," poznamenal starosta Miroslavi Augustin Forman. Miroslav hospodaří se srovnatelným rozpočtem jako Chvalovice, jen obyvatel má šestkrát víc.

Ve Chvalovicích funguje zřejmě také jediný nadační obecní fond na Znojemsku.  Ve výroční zprávě z roku 2008 se uvádí, že nadace poskytla mimo jiné padesát tisíc korun  na výrobu a instalaci ptačích budek.  O rok později věnovala  půl milionu korun na opravu kostela,  sto tisíc pro místní sportovce a stejnou částku na kulturní akce pro děti.

Chvalovičtí hospodaří s částkou osmdesát tisíc na jednoho obyvatele. „Suma čtyřicet milionů na příjmové straně rozpočtu s ohledem na počet obyvatel Chvalovic je neobvyklá v porovnání se srovnatelnými vesnicemi jinde v republice," poznamenala Mirka Wildmannová, odborná asistentka ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

ROZPOČTY MĚST (v přepočtu na 1 obyvatele, podle údajů na rok 2012)

Znojmo         22 tisíc korun
M. Krumlov   20 tisíc korun
Miroslav        15 tisíc korun
Chvalovice    80 tisíc korun
Zdroj: webové stránky měst a obcí