Posadit se na lavičku a kromě odpočinku si dobít mobil. Takovou vymoženost si přeje Vojtěch Frantík z Hodonína. „Jednou se mi venku vybil a trvalo dlouho, než jsem se dostal k zásuvce," svěřil se muž.

Posezení s dobíječkou mají sice zatím jen v Litoměřicích, ale také města v regionu zavádí takzvané chytré technologie. Aby šetřily životní prostředí i rozpočty. Vstupní náklady jsou ale v milionech korun.

Vizi chytrého města mají například v Mikulově na Břeclavsku. Výsledky projektu tam budou přenosy dat, sledování dopravy i obsazenosti parkovišť. „Vše teprve připravujeme. Plánujeme také monitorovat, jak jsou naplněné kontejnery s odpady," informoval mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Chytré město  
· využívá technologie v dopravě, měření kvality ovzduší, osvětlení či informování
· podle průzkumu, který si nechala zpracovat společnost E.ON, zná pojem přibližně dvacet procent obyvatel

Vizi tam přizpůsobili také modernizaci veřejného osvětlení. Podobně jako ve Znojmě, kde na úspornější technologie pro letošek vyčlenili šest milionů korun. Půjde o výměnu starých zdrojů za LED zářivky.

V Mikulově také nedávno spustili stanice k dobíjení elektrokol i aut. Za novinkou stojí společnost Billa. „Není pochyb, že brzy se žádné město neobejde bez nálepky, že je dostatečně chytré," tvrdí Lukáš Smelík, který inovativní postupy sleduje.

V Hodoníně se tomu chtějí přiblížit mimo jiné systémem parkování. Firmy oslovují tamní radnici s nabídkami na zavedení služby, díky které si lze místo předem zamluvit. „Nabízí mobilní rezervaci a navigaci na parkovací místo. To ale přichází v úvahu, až koncepci v nějaké podobě schválíme," oznámil hodonínský místostarosta Ladislav Ambrozek. Novinku chce hodonínská radnice zavést ještě v první polovině tohoto roku.

Nejobvyklejší způsob využití moderních technologií ve městech je placení parkovného SMS zprávou. V oblasti informování se i některé menší obce, například Němčičky na Břeclavsku, rozhodly pro využití aplikace Česká obec. Lidem díky ní chodí důležité zprávy na mobilní telefon.