„Březnové zastupitelstvo by už devátého radního mělo zvolit. Na konkrétním jméně jsme se zatím ale nedohodli a budeme o něm jednat. ODS je zatím otevřena všem variantám,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda. Nejpravděpodobnější jsou dvě možnosti. Funkci získá Pavel Karšulín, donedávna člen ČSSD, nebo některý z nezávislých.

„Nebráníme se zvolení Pavla Karšulína ale ani někoho ze čtyř nezávislých,“ řekl místostarosta Marian Keremidský (bývalý člen ČSSD). Pravě krize v jeho bývalé straně vedla k nestandardní situaci na znojemské radnici. Vyloučen byl poté, co neuposlechl výzvy svých spolustraníků a neodešel do opozice.

„Ústřední kontrolní komise ČSSD potvrdila správnost postupu a závěrů našich orgánů. Pan Keremidský už není členem strany,“ řekl okresní šéf sociálních demokratů Kaššai. Keremidský tvrdí, že oficiální stanovisko komise nedostal. Chce jednat s krajskými orgány a předsedou strany Jiřím Paroubkem.

Lidovci nechávají rozhodnutí o novém radním na Keremidském. „Je to vnitřní záležitost sociálních demokratů. Počkáme na jeho návrh,“ řekl radní a předseda městské organizace KDU-ČSL Oto Mašek. Čtyři nezávislí, kteří se na podzim domluvili na společném postupu, zatím na konkrétní jednání pozvání nebyli. „Na radnici jsem už o možnosti nominace jednoho z nás diskutovali. Konkrétní jméno ani konkrétní podmínky zatím nepadly,“ řekl Pavel Štohl (Unie pro Znojmo). Na podzim se spekulovalo o jméně Pavla Kamana.

Pokud by se podařilo najít shodu mezi vedením města a menšími stranami, posílila by koalice o čtyři hlasy. V současné době má bez Kaššaie v jednatřicetičlenném zastupitelstvu sedmnáct hlasů.Čeká ji například důležité hlasování o prodeji městských bytů.