„Oldřich Grois byl před jedenácti lety účasten loupežného přepadení spáchaného na mém jednaosmdesátiletém dědečkovi. Dva mladíci ho zbili tak, že po dvou týdnech zemřel,“ uvedl Martin Číhal, vnuk zemřelého. Grois podle něj přepadení inicioval a spoluorganizoval.

Marian Keremidský označil obvinění Groise za šokující. „Vyzýváme k okamžitému odstoupení okresní výkonný výbor v čele s předsedou Kaššaiem a poslancem Skopalem. Toho současně vyzýváme, aby zvážil složení poslaneckého mandátu,“ shrnul Keremidský výzvy znojemské platformy za dodržování vnitrostranické demokracie.

Ta dále vyzývá orgány strany, aby zabránily potvrzení kandidatury poslance Ladislava Skopala do Senátu. Novinářům poskytl také SMS zprávu, kterou dostal od Groise. „Hned v neděli jsem byl na policii, kde jsem jim ukázal mobilní telefon se zprávou a oni z toho udělali zápis. Pravděpodobně to budou šetřit jako pokus o vyhrožování ze strany pana Groise, to už je ale samozřejmě věcí policie,“ řekl místostarosta.

Vánoční SMS místopředsedy okresní ČSSD

Zpráva, kterou v neděli poslal místopředseda znojemské okresní sociální demokracie Oldřich Grois na mobilní telefon místostarostovi Znojma Marianu Keremidskému:

„Ubožáku, když chceš válku, máš ji mít, ale už teď seš stejně politická mrtvola, hezký Vánoce.“

Zdroj: mobilní telefon Mariana Keremidského

„Pan Keremidský není členem ČSSD, potvrdila to minulý týden i ústřední kontrolní komise. Neunesl politickou porážku,“ řekl poslanec Skopal v reakci na prohlášení frakce.

Platforma podle jeho slov neexistuje, protože by ji musel potvrdit ústřední výkonný výbor. „To, co pan Keremidský dělá, jen poškozuje sociální demokracii a pomáhá panu Paříkovi a paní Bayerové, aby měli před volbami do Senátu lepší pozici,“ dodal.

I Oldřich Grois obvinění odmítl. „Mám čistý trestní rejstřík, všem jsem ho rozdal, víc nemám, co bych k tomu dodával,“ řekl.

Odeslání SMS zprávy místostarostovi Keremidskému potvrdil. „Nemám důvod to zastírat. Pokud on používá takové metody, my použijeme stejné, protože měl v minulosti také své problémy,“ dodal Grois.

Dlouhodobé spory ve znojemské sociální demokracii vyvrcholily na podzim po okresní konferenci strany a volbách jejího nového vedení. Příslušná místní organizace odhlasovala vyloučení Keremidského ze strany. Sociální demokraté také měli opustit koalici na znojemské radnici. Odešel jen nový předseda okresu Zbyšek Kaššai. Keremidský se zbývajícími znojemskými zastupiteli a dalšími straníky založili zmíněnou platformu.