Ve znojemské ČSSD se schyluje k další bitvě. Tentokrát se povede na frontě tří městských organizací. Okresní výkonný výbor v čele se Zbyškem Kaššaiem bude pravděpodobně usilovat o jejich sloučení. Vzbouřenci kolem Mariana Keremidského by tak ztratili další pozice ve straně, ta by ale nezískala větší vliv na fungovaní města. Vyšší stranické orgány ČSSD se krizí ve Znojmě zabývají. Nedokáží ji ale vyřešit.

„O slučování městských organizací jsme mluvili na naší městské konferenci. O tom, zda se organizace sloučí, rozhodne nakonec jejich členská základna. Jedna patnáctičlenná organizace nemůže vystupovat proti osmdesátce svých spolustraníků ve městě,“ řekl Kaššai.

Právě pondělní konference ČSSD se měla nést v duchu příměří mezi oběma znesvářenými skupinami. Předsedkyně jedné z městských organizací, ve které se shromažďují příznivci Keremidského, Jana Valášková, ale účast na ní odmítla.„Nečekám od ní žádnou snahu o urovnání sporu. Spíš ji chápu jako krok ke slučování,“ řekla Valášková. Okresní výbor navíc podle ní na její svolání nemá mandát.

Tři organizace


Ve Znojmě fungují tři místní organizace. První pod vedení radní Valáškové má zhruba pětadvacet členů. Druhá a třetí dohromady přes stovku. Spor v ČSSD se vede kvůli prosazování politiky strany na znojemské radnici.

S krizí ve Znojmě si neví rady ani vyšší stranické orgány. Znepřátelené strany zatím nedokázala rozsoudit ani krajská ani ústřední kontrolní komise ČSSD. Předseda krajského výboru sociálních demokratů Václav Božek situaci odmítl komentovat.

Skoupá je i mluvčí v republikové centrále. „Ústřední komise případ stále řeší. Do jeho uzavření se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekla Květa Kočová.

O víkendu také rezignoval na své funkce místopředseda okresního výkonného výboru Oldřich Grois. Rozhodl se taky pozastavit své členství ve straně. K odstoupení ho několikrát vyzvala platforma vedená Keremidským kvůli tomu, že údajně zatajil své odsouzení za loupežné přepadení. Okresní výkonný výbor v čele s Kaššaiem ho naopak podpořil.

Výzva k rezignaci


Keremidského platforma také vyzvala o víkendu k rezignaci Kaššaie a poslance a kandidáta na senátora Ladislava Skopala. Vědomě podle ní porušovali stanovy ČSSD.