Znojmo je napojené na mezinárodní cyklotrasu Greenways č. 48 (Praha – Vídeň). Přímo městem vede úsek značené cyklostezky přes Husovy sady, Znojmo je spojené cyklostezkou se sousedními Dobšicemi. V Národním parku Podyjí je osmdesát kilometrů dostupných cyklistických tras.

„Objektivně však můžeme říci, že rozsah sítě turistických značených tras je v Jihomoravském kraji spíše na průměrné úrovni,“ řekl Pavel Kovařík z agentury In Puncto, která provádí průzkumy mezi turisty. Podle jejich zjištění nabídku služeb v oblasti cykloturistiky ohodnotilo známkou výborně pětapadesát procent dotázaných, s počtem cyklostezek bylo spokojeno přes osmdesát procent turistů.

Nové projekty a nabídku služeb, kterou nikde jinde turisté nenajdou, se snaží realizovat Cykloklub Kučera. Jedním z projektů, který Cykloklub nabízí, jsou i místa lékařské a technické pomoci. „Začali jsme je budovat v roce 2003. S podobnou nabídkou jsme jediní v republice. Na všech místech najdou cyklisté kufr technické pomoci a batoh první pomoci. Věci jsou k dispozici bezplatně,“ vypočítal manager Cykloklubu Čestmír Vala.

Společně s provozovatelem radniční věže otevřeli letos prvního května cyklistické informační centrum.

„Infocentrum je první v České republice. Poskytuje technickou i lékařskou pomoc, nabízí servis pro cyklisty, kteří se na cestě dostanou do problémů. Chceme turistům nabízet kompletní služby, třeba i včetně toho, že je v případě potíží odveze naše auto a vyhledáme jim i ubytování,“ řekl při otevření infocentra pronajímatel věže Milan Trojan.

Veškeré informace, mapy a tipy na restaurace nabízí i server www.znojemskoinfo.cz.

„K vytvoření webu jsme použili informace z Klubu českých turistů a naše vlastní poznatky. Kromě tras tam turisté najdou i tipy, ve které restauraci či hospodě se zastavit. Z nabídky si může vybrat každý, podle náročnosti,“ vysvětlil majitel agentury Bravissimo Luboš Vitanovský.

Příští rok hodlají rozšířit cyklostezky i obce sružené v Mikroregionu Znojemsko.

„Patří sem Kuchařovice, Dobšice, Dyje, Nový Šaldorf– Sedlešovice a Suchohrdly. V roce 2006 obce zpracovaly rozvojovou studii sítě cyklotras, které by měly navazovat na cyklostezky a cyklotrasy ve Znojmě,“ řekl starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Největší investiční akcí, kterou Dobšice připravují společně se Znojmem na příští rok, je dvouetapová výstavba cyklostezky, od supermarketu na Brněnské ulici do Dobšic. „Počítáme s rozpočtem patnáct milionů korun,“ vypočetl starosta.

Vranov nad Dyjí se snaží rozšířit nabídku turistům alespoň po kapkách. „Už v létě protká celé Vranovsko síť cyklostezek, nazvaná Vranovskem po stopách předků. Cesty povedou i méně známými lokalitami v údolí Želetavky, kde je historická soustava vodních mlýnů. Projekt je prakticky hotový, dodělává se značení v terénu,“ uvedl starosta městyse Lubomír Vedra. Cyklistům je navíc určena letos rozšířená linka cyklobusu z jižních Čech, která po loňském prvním roce nebude končit už ve Vranově nad Dyjí, ale až ve Znojmě.

Místa technické a první pomoci na Znojemsku
1. Hostinec Spálený mlýn, Gránické údolí
2. Hospoda U lesa. Mašovice
3. Stánek Znovín Znojmo. vinice Šobes
4. Hostinec a cyklokemp U Všetečků, Lukov
5. Návštevnické středisko Správy Národního parku Podyjí, Čížov
6. Turistické informační centrum, Vranov nad Dyjí
7. Stánek Znovín Znojmo, Havraníky
8. Moravský sklípek, Šatov
9. Hospůdka v Podmolí
10. Nationalpark Thayatal, Hardegg
11. Sportcentrum obce Šanov
12. Cykloturistické centrum informací a služeb, radniční věž Znojmo
13. Informační centrum a vinotéka firmy Ampelos
14. Informační centrum a knihovna obce Dobšice
15. Pohostinství Polehňa, Přímětice
16. Recepce Camp Pláž, Vranovská přehrada
17. Návštevnické centrum Znovín Znojmo, Loucký klášter
18. Víceúčelový objekt s ubytovnou, Višňové