V pátek sednout ve Znojmě do autobusu a i s kolem se dopravit do ráje cykloturistiky v jižních Čechách. A v neděli zase zpátky. Pro ty, kteří někdy cestovali se svým kolem hromadnou dopravou, snová představa.

Příští léto se ale může stát skutečností. Až do Znojma totiž bude pravděpodobně prodloužena jedna z linek cyklobusu společnosti ČSAD Jihotrans. Zda ale bude jen jednoročním experimentem, nebo trvalým projektem, rozhodne i podpora znojemské radnice.

Linka z Českých Budějovic do Slavonic je jednou z nejvytíženějších tras cyklobusů. Letos poprvé o víkendech jezdila do Vranova nad Dyjí a Lukova. Z Českých Budějovic trasa měří sto padesát kilometrů a v plánu je prodloužit ji až do Znojma. „Využilo ji téměř dvanáct tisíc cestujících,“ řekl Vladimír Votřel, který má projekt na starosti.

Cyklobusy ale na sebe zatím nevydělají, a proto provozovatel hledá podporu na krajských úřadech i ve městech, kterými autobusy projíždějí.

Právě postoj znojemské radnice zřejmě rozhodne, zda pravidelná cyklolinka, která by spojila dva cyklisticky velmi zajímavé regiony, nakonec opravdu vyjede a bude fungovat. „Chceme podporu cyklobusu zařadit do projektů, které by měly napomoci rozvoji cykloturistiky na Znojemsku,“ řekl Čestmír Vala z Cyklo Klubu Kučera.

Podle něj by mohl cyklobus na Znojemsko přilákat další turisty z jižních Čech. Ti by tu navíc zůstávali nejméně jednu noc, a přinesli tak peníze do regionu. „Rozšířily by se tak možnosti i turistům přímo na Znojemsku,“ soudí Vala.

Město se k plánu staví vstřícně. „Zatím s námi o tom nikdo nejednal. Ale provozovatel má jistě možnost předložit projekt. Pokud bude dobrý, není důvod, proč bychom ho nepodpořili,“ řekl místostarosta Marian Keremidský.

Cyklotrans má za sebou pátou sezonu. Zatímco v prvním roce přepravil pět a půl tisíce osob, letos se prodalo téměř šestačtyřicet tisíc lístků.

Cyklobusy křižují jižní Čechy od Šumavy přes Novohradské hory a Třeboňsko až po Jindřichohradecko a odtud do oblasti Národního parku Podyjí. Síť má přímou vazbu na další autobusové linky, železnici i vodní dopravu.