První dědečkovské bačkory se už brzy začnou šourat zcela novým pavilonem znojemského domova důchodců. Vyrostl na kraji Městského lesíka a ožije zřejmě již počátkem července. Nový domov zde najde stovka nejstarších lidí ze Znojemska.

„Předpokládáme, že se první senioři začnou do nového domova stěhovat počátkem července. Zatím máme evidováno na sto osmdesát žádostí o umístění, přičemž kapacita je devětadevadesát lůžek," uvedla mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Znojemští úředníci přitom podle mluvčí žádosti o umístění v domově přijímají stále. „Přednost budou mít totiž ti, kteří budou mít třetí a čtvrtý stupeň závislosti," doplnila informace o výběru uchazečů mluvčí města.

Domov pro důchodce je určen lidem od šedesáti let, kteří z důvodu věku a zdravotního stavu nemohou žít ve svém přirozeném sociálním prostředí. „Zájemci musí splňovat cílovou skupinu sociální služby, která je uvedena na webových stránkách Centra sociálních služeb Znojmo. Potřebují mimo jiné vyjádření lékaře či ověření u sociálního šetření před nástupem do zařízení," informuje server centra.

Klienti se nových lůžek dočkají, proti původním předpokladům, o několik měsíců později. Podle starosty Znojma Vlastimila Gabrhela si svůj čas vyžádala složitá příprava tendrů právě mimo jiné na polohovací postele a další vybavení.

„Museli jsme dodržet všechny lhůty pro výběrová řízení a také zajistit kvalitu dodávaného materiálu, zejména například polohovacích postelí," argumentoval již dříve Gabrhel.

Stavba vyjde na víc než sto čtyřicet milionů korun, město ze svého zaplatí čtyřicet milionů, státní dotace pokryje téměř sto milionů korun.

Stále plná jsou prakticky všechna podobná zařízení na Znojemsku. „Náš domov nabízí sto pět lůžek a průběžně míváme plno. Momentálně máme v evidenci asi šedesát žadatelů o umístění především ze Znojemska. Ubytování stojí včetně stravy průměrně necelých osm tisíc korun měsíčně," přiblížil ředitel domova důchodců v Jevišovicích Jiří Durák.

Více než sedmdesát starých lidí žije v domově důchodců v Plavči. „Máme jak klasický domov pro seniory, kde žijí lidé s různým zdravotním postižením, tak zařízení pro duševně nemocné lidi. Nejsou u nás dlouhé čekací doby, ale nedostatkem klientů rozhodně netrpíme. Ceny za pobyt se liší podle počtu lůžek na pokojích a na umístění pokoje na konkrétních budovách. Pohybují se od osmi do devíti tisíc korun za měsíc," sdělila zástupkyně ředitele domova Pavlína Tomášková.