Do hračkářství v centru Brna chodí před Vánoci rodiče zejména pro stavebnice, puzzle a logické hry. „Hodně se prodávají také výtvarné sady s barvami nebo korálky, které nejsou drahé. Letos dospělí kupují logické hry pro jednoho hráče. V televizi byla reklama na hru s tučňáky, takže ta je žádaná," uvedla prodavačka Pavla Kachlířová.

Podle ní jsou u plyšových a látkových postaviček oblíbené pohádky nebo filmové hity. „Všichni znají čerstvě z kina šmouly, tak je kupují," řekla.

Znají z televize

Učitelka v mateřské škole Karla Stránělová považuje za nejčastější vánoční přání tablet. „I malým dětem kupují rodiče chytré telefony nebo tablety. Nejvíc chtějí věci, co znají z televize a letáků. Kluci klasicky auta na ovládání a holky panenky," řekla.

U ní ve školce ale jasné rozdělení hraček nefunguje. „Holky si poslední dobou hrály s kostkami a auty a kluci naopak si oblíbili kuchyňku, možná proto, že doma zrovna takové hračky nemají," doplnila Stránělová.

Rodič Pavel Halas svému synovi už tablet koupil k narozeninám. „Ve druhé třídě ho má většina dětí ze třídy. Snažíme se, aby na něm zkoušel kvízy, ale samozřejmě hraje i hry," konstatoval Brňan.

K Vánocům prý dárky dělíme rovnoměrně. „Děti dostanou stejný díl hraček, sportovních věcí a pomůcek pro rozvoj," vyjmenoval rodič.