Znojemská radnice se vydala do boje za zdravější životní styl školáků a dětí v mateřinkách. Prvním bitevním polem v této válce se stanou chodby základních a mateřských škol. Automaty s nabídkou slazených nápojů by měly nahradit od nového roku pítka s vodou. Město jako zřizovatel škol chce také ovlivňovat sortiment v tamních bufetech.

„Rada schválila vybavení základních a mateřských škol pitnými fontánkami. Na školách tak nebudou instalovány automaty s nabídkou slazených nápojů,“ řekl místostarosta Marian Keremidský.

Radnice chce postupně pítky vybavit všechny školy a školky, které zřizuje. Kolik akce bude stát, zatím neví. „Bude záležet, kolik fontánek bude potřeba a za jakou cenu je pořídíme,“ uvedl Keremidský.

Někteří ředitelé ale akci radnice hodnotí skepticky. „Fontánky na chodbách jsme museli před několika lety odstranit. Žáci je poškozovali,“ řekl ředitel základní školy Pražská Zdeněk Dvořáček.

Raději sladkosti


Žáci podle něj nemají pro zdravou výživu velké pochopení. „V minulých letech jsme ve školním bufetu měli hodně ovoce, nebyl o ně zájem. Děti nakupují především sladkosti. Pokud by tam dobroty nebyly, nakoupí je v blízkém obchodě,“ dodal Dvořáček.

Právě na sortiment školních bufetů se chce podle Keremidského radnice spolu s lidmi z krajské hygienické stanice zaměřit v dalších kolech svého snažení.

Dvořáčkova slova nepřímo potvrdila i dietoložka Iva Málková. „Děti chtějí nezdravé věci. Škola a rodina musí najít způsob, jak je dobře motivovat. I tak to bude trvat nějaký čas, než se jejich životospráva zlepší,“ soudí Málková. Obezita dětí v Česku zatím ve srovnání s jinými zeměmi není kritická. Nadváhou trpí zhruba každé páté dítě mladší dvanácti let a každý desátý náctiletý. Situace se ale podle Málkové každým rokem zhoršuje.

Jinak současný stav vidí ředitel základní školy Dr. Mareše Miloslav Hubatka. „Jak se děti dostávají do puberty, začínají víc myslet na to, jak vypadají. O zásadách zdravé výživy a životního stylu se u nás dozví hned v několika předmětech,“ řekl Hubatka.

Poslední nápojový automat na jeho škole by měl zmizet už brzy. „Zavedli jsme ho na přání rodičů,“ dodal.