„Po patnácti letech nejistoty mi spadl kámen ze srdce. Už jsme podepsali s majiteli nájemní smlouvu, která platí do konce července příštího roku. Za solidní pronájem dvacet tisíc měsíčně tu zůstaneme ještě rok a dva měsíce. Je to částka, která není moc vysoká,“ řekl ředitel Dětského domova Na návrší Antonín Nachtnebl.

Zástupci Jihomoravského kraje teď zatím nemusí řešit, kam přestěhují čtrnáct dětí. Budovu o třech podlažích s velkým pozemkem chtějí majitelé ale prodat. „V současné době předložili majitelé Veselí návrh prodejní ceny ve výši deseti milionů korun. Je to zatím neoficiální částka, protože tam není ani znalecký posudek. Pouze advokát Pavel Čapků mi napsal zprávu, že představa majitelů je dva miliony šest set tisíc za pozemek a sedm milionů čtyři sta tisíc za budovu, což je dohromady deset milionů. Myslím si, že je to hodně peněz, ale bohužel je to tržní cena. Návrh jsem předal právnímu organizačnímu odboru Jihomoravského školského úřadu. Domnívám se, že tuto částku nebude schopný akceptovat. Nyní čekám, co mi na nabídku řeknou,“ uvedl Nachtnebl.

Budova potřebuje opravit střechu, podlahy, vyměnit okna a dveře, rozvody elektriky a nové topení. Ty by vyšly minimálně na pět milionů korun. „Částka i s opravou domu by dělala asi patnáct milionů a za tuto sumu by se už dal postavit nový domov pro tři rodiny. Proto se z toho moc neradujeme a já to vidím skepticky,“ zakončil ředitel Nachtnebl. V domě Na Návrší žije se svými náhradními tetami čtrnáct dětí ve dvou rodinách.

O vývoj situace kolem Dětského domova se zajímá i starosta Znojma Petr Nezveda. „S právním zástupcem vlastníků jsem domluvený, aby mě informoval o požadavcích vlastníků a návrhu ceny. Začít vyjednávat můžeme až padne nějaký konkrétní návrh. Poté bych chtěl celou věc projednat s krajem a pokud to půjde, společnými prostředky dům koupit. V této chvíli je to moje osobní iniciativa a věc neprojednávaly orgány města,“ řekl starosta města Petr Nezveda.

Vilu v ulici Na Návrší její tehdejší majitelé prodali v šedesátých letech státu. Spor se vedl o to, zda pod nátlakem, či nikoliv. Po patnácti letech soudních tahanic padl poslední verdikt, který zní: stát musí vilu vrátit, majitelé ji prodat nechtěli.

Znojemský dětský domov sídlí ve třech objektech včetně vily Na Návrší, celkem v nich žije čtyřiapadesát dětí ve věku od tří do devatenácti let. O chod se stará pětatřicet zaměstnanců.