Dílčí úspěch kritických sdružení i pokračující aktivita na internetu charakterizují nejnovější vývoj kolem městských parků. Historickou a novou tvář hlavního parku srovnává několik videí na YouTube, nová skupina kritiků založila svůj web. Výzvu z nedávného veřejného setkání projednali v úterý znojemští radní.

„Rada města zaslanou rezoluci projednala a svou odpověď s poměrně obšírným vyjádřením ke každému z jejích bodů zaslala sdružením, která jsou pod výzvou podepsaná," sdělil mluvčí znojemské městské rady Pavel Jajtner.

Sdružení ve svém prohlášení vyzvala radnici, aby ihned zastavila postup příprav obnovy zvolené části v Dolním parku a aby je přizvala k zásadní revizi projektu. Současně vyzvala k rozložení obnovy do delší doby, k zachování historického charakteru parku, volbě vhodnějších stromů do hlavní aleje a stornování chystané stavby kiosku s toaletami u Komenského náměstí.

Radní rozhodli, že si s kritiky za jeden stůl sednou. „Pan starosta vyzve zástupce občanských sdružení k další debatě, jíž se zúčastní členové rady města a taktéž zástupci Tišnovky coby projektanta," dodal radní.

Místopředseda Okrašlovacího spolku Karel Fiala označil rozhodnutí radních za pozitivní posun. „Jejich odpověď zatím nemám, až ji dostanu, se zájmem si ji přečtu a vyjádřím se k ní. Jsem také rád, že město po mnoha marných výzvách tentokrát vyhovělo naší žádosti a svolá jednání. Nechci předjímat, k jakým výsledkům povede," komentoval Fiala.

Mezitím na internetu a sociálních sítích přidávají jejich uživatelé další projevy nesouhlasu, a to jednak s podobou nového Středního parku, jednak s rozsahem kácení a zvolenou koncepcí obnovy.

Vzkaz přes video

Jedno z videí s raritními černobílými záběry života Znojma na sklonku dvacátých let minulého století kritici doprovodili vzkazem představitelům města. „Rozumíme tomu, že je vaší snahou město modernizovat. Ale někdy to nejlepší vytvořili již naši předci dlouho před námi. Vážený pane starosto, vážená rado. Podívejte se na následující záběry. Stále vám počítačové vizualizace revitalizované podoby parku připadají tak úžasné?" ptají se na internetu kritikové.

Podle nezařazeného zastupitele a bývalého radního Jiřího Ludvíka má město hlasům lidí naslouchat. „Pokud se v téhle zemi má něco měnit k lepšímu, pak si lidé musí víc všímat, co se kolem nich děje," podotkl Ludvík.

„Už vzhledem k tomu, že to dosud není pravidlem, považuji každý hlas občanské veřejnosti za pozitivní. Znojemské parky jsou zjevně mezi lidmi živé téma. A proto, když lidé začínají dávat najevo, co si myslí, měli bychom my, zvolení zástupci, velmi zbystřit," upozornil Ludvík.

Kdyby radnice na připomínky náležitě nereagovala, udělá podle Ludvíka velkou chybu.

„Upřímně doufám, že se to nestane a že naopak o dalším vývoji parků vznikne dohoda s onou velkou skupinou lidí, kterým jeho budoucnost není lhostejná. Pokud ne, pak se obávám, že to vyvolá ve Znojmě velkou, až extrémní zlobu," varoval zastupitel.

Parky přitom podle něj především potřebují náležitou péči. „Nyní je na nich zoufale vidět, že se o ně nikdo pořádně nestará," dodal znojemský zastupitel Ludvík.