Nechceme další rozšiřování věznice ve Znojmě. Již nyní je situace na hraně. Vězňové se z několika desítek metrů dívají přímo do našich oken a dělají hluk. Komfort bydlení by další stavba výrazně snížila. Tak reagují lidé ze sousedství věznice na úvahy jeho vedení o možném rozšiřování kapacity zařízení. Vyplývá to ze zápisu z nedávného jednání obyvatel s vedením věznice, který má redakce Znojemského deníku Rovnost k dispozici.

Bydlící se obávají nejen dalšího navýšení hluku. „Věznice stojí těsně za hranicí historického centra Znojma. Na rozdíl od jiných věznic jako například v Brně, je vzdálenost od oken věznice k domům v ulici jen asi dvacet metrů. Komfort bydlení tím značně trpí,“ uvedl jeden z obyvatel ulice, známý znojemský historik Jiří Kacetl.

V Domě umění na Masarykově náměstí ve Znojmě je k vidění výstava originální české stavebnice.
OBRAZEM: Vlak, rypadlo i ruské kolo z Merkuru lákají k prohlídce

Lidé z okolí poukazují i na další potíže. „Kolem věznice prochází turistická trasa Znojma. Obávám se, že případným navýšením počtu vězňů se hluk, který způsobují mnohdy již dnes, ještě zvýší,“ naznačila podle zápisu z jednání s vedení věznice majitelka penzionu v Pasteurově ulici Blanka Brookesová. Podle místních je problém je i s parkováním v okolí.

Vedení znojemské věznice tvrdí, že jde zatím jen o předběžné úvahy. „V případě rozšiřování věznice se v současnosti jedná o teoretické možnosti a vše je ve fázi přípravy,“ konstatovala stručně mluvčí věznice Ludmila Kurdíková.

Jak již ovšem dříve Deníku sdělila, potíže s kapacitou věznice má. „Věznice jsou dlouhodobě přeplněny. Stejně je na tom i Věznice Znojmo,“ sdělila mluvčí.

Úvahy o rozšíření věznice ovšem nejsou nové. „Již v roce 2006 takové plány existovaly. Stejně jako tehdy se chceme i nyní podobným plánům aktivně bránit,“ řekl Kacetl.

Naopak navyšovat kapacitu bude Věznice Břeclav. Na okraji břeclavské městské části Poštorná nyní pokračují úpravy tamního nového vězeňského areálu, aby v budoucnu pojal až dvě stě odsouzených. „Podle plánu má být objekt naplno zprovozněný v polovině letošního roku. Současná kapacita je dvaatřicet míst. Nyní tam pokračují stavební práce,“ informovala mluvčí věznice Martina Michalicová.

Pokud přijdou mrazy, budou ovocnáři ze Stošíkovic na Louce letos poprvé zkoušet stroj na výrobu mlhy. Má pomoci ochránit stromy před vlivem mrazu.
Zemědělci drželi noční hlídku. Hořící sláma ochrání před mrazem jen část sadů

Náklady na opravy zařízení v Poštorné činí okolo pětatřiceti milionů korun. Dalších dvě stě vězňů je v areálu přímo v Břeclavi.