„Společně s ochránci přírody, školami nebo zástupci různých zájmových sdružení se chystají i samotní zaměstnanci Povodí Moravy vyčistit desítky kilometrů břehů v Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském kraji a na Vysočině," přiblížila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková s tím, že v jednotlivých lokalitách oslovilo Povodí neziskové organizace, rybářské svazy, školy či zájmové kroužky a požádalo je o pomoc.

„Některé organizace, které se akce zúčastní, z vlastní iniciativy už v minulých letech uklízely břehy samy. Povodí Moravy tak inspirovaly k masovější a organizovanější akci," dodala Tomíčková.

Účastníci budou mít k dispozici pracovní pomůcky, Povodí se postará o odvoz sesbíraného odpadu, zajistí občerstvení.

Patnáctikilometrový úsek na Dyji vyčistí dobrovolníci od znojemské Staré vodárny přes jezy v Sedlešovicích, Tasovicích a Krhovicích. Hlásit se mohou u Michala Pokorného na telefonním čísle 724 720 075 , případně u Jiřího Gruny na telefonním čísle 602 596 452.

Právě břehy Dyje v okolí Krhovic, Tasovic a Hodonic čistí od odpadků již několik let tamní dobrovolníci.

Do čištění řek se na jaře i na podzim zapojují stovky lidí v celé zemi, na úklidu se podílejí například školy, skauti nebo členové vodáckého oddílu.

„Péče o vodu a vodní toky sice patří k naší každodenní činnosti, nicméně stále hledáme další možnosti, jak ukázat, že starat se o přírodu má smysl," sdělil generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.