Až z malé vesničky od Nymburka přijel na uplynulý víkend ke svým známým do Znojma devětačtyřicetiletý Otakar Vágner s manželkou. Konkrétní víkend si vybral z jediného důvodu.

„Přijel sem kvůli Putování po dobšických sklepích. Vloni jsme je absolvovali víceméně náhodou a moc nás to chytlo. A když jsme se od známých dozvěděli, že je nyní další ročník, neváhali jsme,“ říkal usměvavý muž při cestě jednou ze sklepních uliček v Dobšicích. V ruce svíral degustační skleničku s vyrytým logem Dobšic a plánek obce s vyznačenou trasou a zvýrazněnými místy, na kterých byly otevřené sklepy.

„Máme za sebou teprve čtyři sklípky, už je ale trošku cítím v hlavě. Je ale zajímavé srovnávat nejen jednotlivé odrůdy, přívlastky nebo ročníky vín, ale i přístupy jednotlivých vinařů,“ zamýšlel se Vágner. Nejvíce mu z prvních čtyř sklepů chutnalo víno u Jiřího Horta.

„Bylo vidět, že je to vinař, který má technologie a tato práce ho živí. Nemůže se tedy dovolit nabídnout slabší víno. V dalším sklepě jsme naopak chutnali takové to typické selské pití. Jak se to prostě vinaři podařilo vyrobit, tak to bez jakýchkoliv úprav nabídl hostům,“ komentoval Vágner.

On a skoro pět stovek dalších putovníků mělo možnost ochutnat v šestnácti dobšických sklepích šedesát vzorků především mladých vín z loňského roku. Kromě toho ale vinaři nabídli i speciality včetně pečeného selete. mezi sklepy jezdil navíc povoz tažený koňmi. letošní novinkou byla i otevřená umělecká kovárna, kde se návštěvníci mohli nadýchnout atmosféry černého řemesla.

„Pro Dobšice a nás místní vinaře je Putování výborná akce. V našem sklepě nabízíme Rýnský ryzlink, Muškát moravský a Zweigeltrebe. Pro nás nemá tato akce velký obchodní význam, spíše jde o to, představit lidem Dobšice, místní vína a vůbec způsob, jak se víno vyrábí,“ řekl vinař Miroslav Švéda.

Spokojený s akcí byl i jeden z duchovních otců celého Putování Jiří Hort. „Jakýsi vzor jsme si vzali z Velkých Bílovic, kde mezi místními sklepy putuje při podobné akce i dva tisíce lidí. Bylo by dobré, aby se i na Znojemsku domluvilo více vesnic a jejich vinaři postupně představovali svá vína. Vinařství je na Znojemsku velkou atrakcí. Myslím, že i pro milovníky vín by to bylo zajímavé,“ uvedl Hort.

Při letošním Putování představilo šestnáct dobšických vinařů asi šedesát vzorků vín, což je o deset více než vloni.