Rekordní návštěva potěšila v sobotu organizátory dobšického Putování po sklípcích. Mrazivý den přátele vín neodradil a mezi sedmnácti sklepy dobšických vinařů jich celou sobotu chodilo kolem sedmi stovek.

„Loni nás navštívilo pět set lidí, letos jsem doufal, že jich přijde víc a počet sedm set moje očekávání naplnil. Jsem velmi rád, že se nám to podařilo,“ řekl předseda sdružení dobšických vinařů Jiří Hort.

Oproti loňsku mohli návštěvníci ochutnávat víno na více místech

„Minulý rok bylo sklípků čtrnáct, letos sedmnáct. Celkem jsme letos nabídli jedenasedmdesát vzorků vín,“ dodal Hort.

Proti loňsku pořadatelé rozšířili i program. „Večer byla připravena masopustní zábava. Na ni zvali všechny, nejen putující, i masky, které procházely vsí. Převedl se i dobšický moped tým. Nezapomněli jsme samozřejmě ani na propagaci letních napoleonských akcí,“ vypočítal některé novinky starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Rostoucí zájem

Připomněl, že rostoucí zájem sledují organizátoři celé čtyři roky. „Příjemně nás překvapil už zájem o první ročník, který jsme pojali hlavně jako zkušební. Chtěli jsme nabídnout něco jiného, než obvyklou ochutnávku v kulturním domě a jak vidět, odezva návštěvníků potvrzuje, že šlo o dobrý nápad,“ dodal starosta.

Mezi dobšickými sklípky se letos procházel i moderátor Jan Vala. „Na putování jsem přijel poprvé. Znám se už nějakou dobu s Jiřím Hortem a ještě déle s místním malým vinařem Františkem Zatloukalem,“ řekl Vala, který právě ochutnával první vzorky.

Nápad dobšických pořadatelů se mu zamlouval.

„Je to příjemná akce, včetně nápadu s masopustním rejem. Pořadatelé navazují na průkopnickou práci Znovínu, ale kéž by tak tomu bylo všude,“ dodal Vala.

Zvlášť ocenil zapojení místních vinařů.

„To se mi líbí, že se otevírají sklepy, že vinaři našli odvahu a zapojili se. To je zatím třeba problém Šatova. Je tam mnoho velmi zajímavých sklepů, chodí tam hodně lidí, ale otevřený je jen Moravský sklípek a to je škoda,“ shrnul.

Hodnotili vzorky

Návštěvníci putování mohli okoštované vzorky hodnotit a vybrat tak nejlepší vína ve třech kategoriích.

„Z bílých vín nejvíce chutnala Rulanda šedá Miroslava Švédy, nejlepším červeným vínem byl dle výsledků ankety Modrý portugal, pozdní sběr 2007 barrique Jiřího Horta a nejlepší kolekce vín byla od Antonína Čepa,“ informoval Hort.

Vítěz kategorie bílých vín Miroslav Švéda otevřel svůj sklep návštěvníkům putování už po čtvrté.

„Je to dobrá akce a termín je zvolený velmi dobře. V únoru je o víno velký zájem,“ uvedl Švéda.

Letos hostům naléval, vedle úspěšného rulandského, také sylvánské či sauvignon.

„S tím jsme měli loni velký úspěch, na Znojemském koštu získalo cenu jako nejlepší víno od drobného pěstitele. I letos se na výstavy chystám. Soutěžit budu právě s rulandským, které se docela povedlo, se sylvánem a možná ještě s dalšími,“ podotkl Švéda.