Asi nejznámější nemocí zvířat je vzteklina. Kdy byla na Znojemsku naposledy?
Po dlouhých letech byla na Znojemsku odhlášena vzteklina k prvnímu dubnu 1994. Pak se ještě objevilo ohnisko v Oslnovicích, a to v květnu 2000. Od prvního června stejného roku jsme bez vztekliny.
Znamená to tedy, že na vzteklinu se už nemusíte ohlížet?
Dvakrát ročně shazujeme z letadel orální vakcínu proti vzteklině na vyčleněnou část území, směrem na Slovensko. Tam totiž byla vzteklina zachycena ještě nověji, než u nás.
Další zvířecí chorobou přenosnou na člověka je tularémie. Jak je na tom Znojemsko s touto nemocí?

Tularémie je nemoc s přírodní ohniskovostí, známe ji čtyřicet až padesát let. Na okrese je asi sedmdesát katastrů, které mají u zajíců zjištěnou tularemii. Myslivci mají možnost přizvat soukromého veterináře, který jim zastřelené zajíce vyšetří. Jde o rychlou a jednoduchou metodu řádově ve vteřinách až minutách. Oproti době před třemi roky není vyšetřování zajíců povinné. Po počátečním poklesu počtu vyšetření jsme se nyní zase dostali na stejná čísla, jako před změnou zákona. Ročně se na Znojemsku zkontroluje asi osm tisíc zajíců.
Kolik z nich má tularémii?
Z vyšetřených zajíců má tularémii asi jedno procento. Tedy okolo osmdesáti ročně.
Jakými následky může trpět člověk, který se tularémii nakazí?
Je několik typů projevů nemoci, včetně jejich kombinací. U žen může dojít k potratům. Dalšími následky jsou poškození zraku, zduření mízních uzlin, u mužů dochází k problémům s reprodukcí.
Evidujete u zajíců i jiné choroby?
V katastru Ječmeniště máme ohnisko brucelózy. Tato nemoc je přenosná na prasata a prasnice, které po infikování brucelózou zmetají (odborný výraz pro potrat u zvířat – pozn. red.). Nakonec může vést až k vybití celého stáda.
Co nemoci u drůbeže?
V roce 1996 jsme na Znojemsku měli pseudomor drůbeže, a to v jednom malém chovu v Bítově. Průběh této nemoci je velice rychlý a dramatický. Šlo o asi pětadvacet kusů, které velmi rychle uhynuly, zbytek jsme utratili.
Nezmínili jsme ještě včely. Poslední dobou trápí včelaře varroáza. Co jiné nemoci?
Loňský rok byl pro varroázu neobyčejně příznivý, takže hodně včelařů o včelstva přišlo. K tomu se dá říct jediné: bojovat s varroázou je potřeba po celý rok, nikoliv nárazově. Aktuálně máme v Jiřicích u Miroslavi ohnisko včelího moru. Před měsícem jsme ohnisko zlikvidovali a nyní čekáme na výsledky vzorků z pětikilometrového pásma okolo Jiřic.
Může si někde laik ověřit, jaká je aktuální situace s nakažlivými chorobami u zvířat na Znojemsku?
Na webových stránkách znojemské radnice http://gis.znojmo.cz/mapserv je veterinární sekce. Na těchto stránkách pravidelně aktualizujeme informace o situaci na Znojemsku z pohledu infekčních chorob u zvířat.