Dvou opravených pískovcových vikýřů a vstupního portálu do zámku by se mohli ještě letos dočkat v Miroslavi. Vše závisí na jediném. Vedení města teď usiluje o získání dotace na opravy kamenných prvků na místním zámku.

V současné době zastupitelé pracují na projektu, který hodlají podat na ministerstvo kultury do konce dubna. Pokud by Miroslavi ministerstvo dotace neposkytlo, vikýře ani vstupní portál se opravovat nebudou.

Hodnota prací je podle odhadu vedení města zhruba sto sedmdesát tisíc korun. Tak vysokou částku Miroslav ze svého rozpočtu sama na opravy vyčlenit nemůže, proto hodlá podat žádost o část peněz na ministerstvo kultury. „Kolik budeme investovat, záleží na výši příspěvku. Pokud s projektem neuspějeme, sami se do oprav pouštět nebudeme, protože máme už půl roku podaný projekt na opravu jihovýchodního křídla zámku a hodnota toho projektu je dvacet pět milionů korun," popsal situaci místostarosta Roman Volf.

Pokud by na ministerstvu kultury projekt oprav schválili, dělníci by mohli začít na přelomu léta a podzimu. Zahájení oprav je tak závislé na rychlé odpovědi ministerských úředníků. Podle místostarosty se jejich rozhodnutí dá očekávat v době letních prázdnin.

O opravu zámku usilují v Miroslavi už delší dobu. Projekt na opravu jihovýchodního křídla zastupitelé v prosinci snížili za sedmačtyřicet milionů na současných dvacet pět. „Ekonomická analýza totiž ukázala, že projekt by nebylo možné, s ohledem na jeho rozsah a délku trvání, finančně zvládnout," řekl ke změně žádosti na opravu zámku miroslavský starosta Augustin Forman.

Město se tak snaží zámek opravovat v rámci svých možností. V minulém roce do obnovy části dřevěné střechy v jihovýchodním křídle investovali tři sta sedmdesát tisíc korun. „Snažíme se získávat dotace a přidávat peníze města, ale takhle se zámek opravit nedá. Budeme proto dělat vše pro to, abychom s žádostí uspěli a jihovýchodní křídlo mohlo začít sloužit pro výstavní účely. Ovšem žádostí je mnoho a pět set milionů, které ve fondu jsou, na všechny stačit nemohou," nabádal ke zdrženlivosti Volf.

Další postup města bude nyní záviset na tom, jak žádosti Miroslavských vlastně dopadnou.

TOMÁŠ HAMBÁLEK