„Původní domov byl otevřen v roce 1997 v budově stacionáře. Už v té době jsme přemýšleli o zvýšení kapacity,“ řekl ředitel Oblastní charity Znojmo Evžen Adámek. Původně měla Charita nabídku zrekonstruovat školu v Louce či nedalekou sýpku. „Naštěstí nám to památkáři neschválili a díky tomu vyrostla tato nová stavba,“ dodal Adámek.

Původní prostory, ze kterých se matky přestěhovali do nové budovy, využije denní stacionář. Podle slov ředitele Adámka budou pracovat na tom, aby se dům mohl jmenovat Domov pro rodiny v tísni. „Setkali jsme se i s otcem, který potřeboval azyl. Proto je nechceme diskriminovat,“vysvětlil ředitel.

Od města Znojma získala Charita pozemek, na kterém nový objekt vyrostl. „Na rozdíl od většiny dalších míst přeji této instituci co nejméně klientů,“ řekl při pondělním slavnostním otevřením objektu starosta Znojma Petr Nezveda.

Domov pro matky v tísni se začal stavět na podzim roku 2006 a dokončen byl na sklonku minulého roku. V současné době ho využívá sedm matek s dětmi. Na jeho stavbu kromě města podpořil i Jihomoravský kraj a soukromí dárci.