„Zachování domova je pro nás velmi důležité. Různé úvahy kolem rušení se objevují už téměř dva roky. Pokud by se k nim kraj opět vrátil, znovu bychom jednali o možnosti převzít zařízení do naší správy,“ řekl starosta Božic Miroslav Klíč. Vývoj pozorně sledují i představitelé Jevišovic.

„Domov má sto třicet klientů, ti jsou obyvateli našeho města, pracuje tam pětašedesát lidí zejména z Jevišovic a okolí. Vůbec se nám nelíbí, že by domov měl končit. Budeme dělat vše proto, aby zde zůstal,“ doplnil starosta Jevišovic Oldřich Kukla. Poukázal také na to, že stát rozepisuje obcím daňové příjmy právě podle počtu obyvatel.

Ředitelé obou zařízení potvrdili, že domovy jsou plně obsazené a v pořadnících mají desítky jmen dalších zájemců. „Máme zpracovaný šestiletý rozvojový plán, v němž počítáme s postupnou opravou všech tří pater naší budovy. Výsledkem bude snížení kapacity ze současných sto deseti na přibližně polovinu. Odhad nákladů na to, abychom splnili nové standardy, dosahuje dvaceti milionů korun,“ sdělil ředitel božického domova Jaromír Leisser.

V Jevišovicích již postupně velikost pokojů a tím i kapacitu tamního domova pro seniory omezují. „Nyní máme sto pětatřicet klientů. V plánu počítáme se stovkou,“ řekl ředitel tamního domova Rudolf Chvátal. Připustil, že v budově zámku je náročnější dostát současným požadavkům a standardům.

Podle krajské radní Marie Cackové jsou obavy o budoucnost obou domovů předčasné. „Všechna zařízení zřizovaná krajem nyní zpracovávala rozvojové plány. Nyní je posuzujeme a zabýváme se i tím, jak jednotlivé ústavy a domovy plní nové zákonné standardy. Plány budeme mí vyhodnocené asi do konce srpna,“ řekla radní. Domovy tak stále mají šanci, že zřizovatel jejich modernizační záměry podpoří. „Pro investice se budeme snažit využít odpovídající evropské fondy. Další postup ještě posoudíme na konferenci za účasti všech zainteresovaných patrně v září,“ dodala Cacková.