Na kopec k vodojemu. „Zafouká nebo ne? Včera by lítali skvěle," říká mladý muž s obrovským drakem ve tvaru Batmana v rukou a nespouští oči z koruny stromu.

Pozoruje, jestli se vítr alespoň trochu zvedne. „To je marný, ten drak je moc těžký na to, abych s ním tady běhal," posteskne si muž.

Okolí vodojemu je plné lidí. Může jich být tak čtyřicet padesát. Mají mezi sebou velké rozestupy. To proto, aby se nezamotali do provázků, které spojují ruce lidí s draky na druhém konci. „Hele! Nelince už drak lítá!" volá na syna mladá maminka, jejíž asi tříleté dcerce se k velkému překvapení všech daří draka vypustit.

Ve výšce asi tří čtyř metrů udělá malý barevný drak několik vývrtek a přemetů a nakonec žuchne na polní cestu. Bratr spěchá dívence na pomoc a pokusy o vypuštění draka se opakují.

O několik desítek metrů dál se o vypuštění draka snaží starosta Jevišovic Pavel Málek se svojí dcerou. „Utíkej! Utíkej! Ale ne po cestě! Tam, rovně, do pole!" volá na dceru Málek a pomáhá ji vypustit klasicky tvarovaného barevného draka.

Dívka běží, seč může. Dokud utíká, drak za ní ve výšce asi deseti dvanácti metrů letí, jako když za motorovým člunem v Chorvatsku letí turista na padáku.

Jakmile se dívka unavená dlouhým během unaví a zastaví, drak začne klesat. A žuch, je na zemi. „Přitom toto je opravdu největrnější místo v nejbližším okolí. Prostě smůla. V pátek by draci lítali o sto šest," konstatuje starosta.

Nevšední počínání jednoho z majitelů draků upoutá pozornost dvou kluků. „To je vychytávka, podívej! On si vzal normální udici a s tou draka pouští," říká Matyáš Hubatka kamarádovi Ondrovi.

„Naše moucha je sice lehká, ale pěkně se naběháme, když ho chceme dostat do vzduchu. Už jsme ho dostali nahoru asi třikrát. Byl asi ve výšce čtyřiceti metrů," svěřuje se Ondřej Teleki.

Kopec okolo vodojemu je svědkem snažení desítek lidí dostat svého draka nahoru. Najednou jich na obloze poletuje asi osm deset. „Tady vážně obvykle nejvíc fouká. Dnes je to s větrem slabší, ale aspoň se děti trochu proběhnou. Jeden místní fanoušek má v autě poskládáno dokonce osm draků," říká organizátorka tradiční Drakiády v Jevišovicích Marie Straková.

Nikdo ze soutěžících nakonec neodchází bez odměny. „Soutěží se o nejhezčího draka i toho, který vyletí nejvýše. Hodnotíme také draky domácí výroby. Nakonec jsou však první všichni. Diplomy dostane každé dítě, které se dnes na Drakiádu s drakem dostavilo," usmívá se organizátorka.

Mezitím se dospělí občerstvují teplým čajem, který by se však hodil při sychravějším počasí. Teploměr totiž právě ukazuje patnáct stupňů Celsia a svítí slunce.