Vynikající sezona, návštěvníků přišlo o statisíce více než kdykoliv předtím. Kasteláni jihomoravských hradů a zámků po skončení turistické sezony nešetří superlativy. Počet zájemců o historii překonal i loňskou sezonu. Většina správců památek se shodla, že za letošním úspěchem stojí hezké počasí i bezpečnostní situace v zahraničí.

Již tradičně nejvíce lidí z jihomoravských památek přilákal zámek v Lednici na Břeclavsku. „V Lednici jsem letos byla s rodinou poprvé a zámek mě okouzlil. Velmi se mi líbí také zámecká zahrada, která je jako stvořená k dlouhým procházkám. Letos jsme volili místo dovolené v zahraničí odpočinek strávený objevováním památek. Hodně zámků jsme prošli v jižních Čechách, ale ty jihomoravské si s nimi v ničem nezadají," pochválila třeba návštěvnice Anna Marečková.

Zatímco na většině hradů a zámků sezona skončila, na lednický zámek se mohou lidé podívat až do Vánoc. V prosinci se otevřou brány také na hradě Bítov. „O víkendu 10. a 11. prosince chystáme speciální vánoční prohlídky. Návštěvníky čekají vánočně vyzdobené pokoje hrabat Daunů. Prohlídku skončí v panské hradní kuchyni, kde návštěvníky čeká občerstvení a posezení u speciálního punče a svařeného vína," popsal kastelán Jan Binder.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE:
Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Rekordman v nárůstu počtu návštěvníků je barokní zámek ve Valticích na Břeclavsku, kam přišlo 180 tisíc lidí, tedy téměř čtyřikrát více než loni. „Přičítáme to velkému počtu kulturních akcí, které jsme letos pořádali. Mimo jiné jsme tady měli i výstavu s replikami korunovačních klenotů, která byla velmi oblíbená," zdůvodnil Zbyněk Šolc z Národního centra divadla a tance valtického zámku. Díky kladnému ohlasu návštěvníků se chce vedení zámku na kulturní akce zaměřit i v příštím roce.

Některé hrady a zámky spravované Národním památkovým ústavem také letos připravily akce spojené se sedmistým výročím narození císaře Karla IV. Podle ředitelky jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzany Vojtové mohly i lucemburské akce přispět k většímu zájmu lidí. „Jakékoli zpestření programu přitáhne další návštěvníky. A to i ty, kteří už třeba památku v minulosti viděli," vysvětlila Vojtová.

Zda se i v nadcházející sezoně památky zaměří na nějaký jiný šlechtický rod, památkový ústav zatím odmítl sdělit. V minulosti se takto věnoval třeba rodu pánů z Kunštátu.

Lednický zámek požádá o miliony. Ožijí katakomby

Lednice - Památkáři je chtěli opravovat už před několika lety, nakonec ale od plánu ustoupili. V současnosti jej oprášili a chtějí katakomby pod skleníkem lednického zámku začít obnovovat příští rok. Rozsáhlá rekonstrukce zasáhne i další části areálu. Jak venkovní, tak vnitřní.

Opravy mají stát kolem dvou set milionů korun. Správci zámku doufají, že peníze získají z evropských fondů. „Zpracováváme projekt, abychom mohli požádat o dotaci," sdělila kastelánka nejnavštěvovanější památky v České republice Ivana Holásková.

Pokud se podaří sumu získat, opravy kromě katakomb zahrnou i Maurský dům či Hubertovu šopu. Zrestaurování se dočkají sochy v parku a historické vázy, jež se vrátí do francouzské zahrady.

Nejvýznamnější část rekonstrukce ovšem má být zmiňovaná oprava katakomb. „Je to mimořádně cenný a nádherný prostor, který lze využívat pro všechny možné výstavy a další akce. V zimě by se navíc dostal k původní funkci. Ze zahrady tam dřív vraceli palmy a rostliny," doplnila kastelánka.

Památkáři podají žádost o dotaci nejpozději v březnu příštího roku. Zřejmě na počátku léta se dozvědí, zda byli úspěšní.

Na jiných opravách v lednickovaltickém areálu pracují už nyní. Třeba na nedalekém minaretu. Tam od jara pokračuje restaurování mozaikové podlahy. V příští sezoně má být přístupná turistům. Práce vyjdou na šest a půl milionu korun.

Kastelánka hradu Veveří: Lucemburkové návštěvníky lákají

Brno - Lev a orlice. Výstavu s tímto názvem mohou lidé od letošního dubna vidět na hradě Veveří. Expozice věnovaná moravské větvi Lucemburků, kteří podobu hradu výrazně ovlivnili a trávili na něm hodně času, vznikla na hradě nedaleko Brněnské přehrady u příležitosti letošního výročí narození panovníka Karla IV. „Výstava je mezi návštěvníky oblíbená," ujišťuje kastelánka Veveří Lenka Florková.

Zůstane už výstava na hradě natrvalo?

Ano, Lev a orlice je nová stálá expozice. Návštěvníci si ji tudíž prohlédnou i v dalších letech, i když Lucemburský rok už končí.

Musí si lidé na expozici Lev a orlice kupovat vstupenku zvlášť?

Vstupenka je součástí vstupenky do areálu, lidé si tedy nijak nepřiplácí. A možnost zajít se podívat i na novou výstavu hojně využívají.

Je mezi návštěvníky nějaký exponát výstavy zvláště oblíbený?

Těžko říct, ale spíše žádný nevyčnívá nad ostatní. Výstava přibližuje období hodně vzdálené, exponátů na výstavě není úplně mnoho. A ty, které na ní máme, jsou pro expozici stejné důležité. Každý má svoji váhu a smysl. Expozice by bez nich nebyla kompletní. Lidi ale hodně zaujala třeba kopie svatováclavské koruny, i když ta už s výstavou nesouvisí. Její vystavení byla jednorázová akce související s letošním Lucemburským rokem.

Pokoje Jana Lichtenštejna se promění v interaktivní trasu

Bučovice - Možnost vydat se po stopách renesančního šlechtice dostanou už v příští sezoně návštěvníci zámku v Bučovicích. Jeho vedení spolu s památkáři chystá novou interaktivní expozici. Lidem má přiblížit období, v němž objekt vznikl.

Návštěvníci se s dobou seznámí například pomocí dotykových panelů s různými kvízy nebo díky replikám předmětů, které jsou s ní spojené. „Součást nového prohlídkového okruhu má být i takzvaná kunstkomora. Místnost, ve které šlechta skladovala například starožitnosti a různé kuriozity, které vozila z cest. Například vycpaného krokodýla," představila jednu z vizí kastelánka bučovického zámku Jana Burianková.

Expozici správci zřídí ve východním křídle nad hlavním vstupem, kde míval byt poslední majitel bučovického zámku Alois Lichtenštejn. Bude bez průvodce. „Lidé díky tomu budou mít dost času, aby si vše prohlédli. Exponáty doplníme mluveným slovem i panely se psanými informacemi. Součástí trasy se stane i zámecká kaple," uvedla kastelánka. Doplnila, že během nutných úprav počítají památkáři rovněž se stavbou toalet v přízemí.

V současnosti jsou v prvním patře památky, což některým návštěvníkům nevyhovuje. „Je to nepraktické hlavně proto, že k nám míří i zájezdy starých lidí, kteří se už obtížně pohybují. Nově budou záchody bezbariérové," zmínila Burianková.