Dva nové objasněné případy nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek mají v těchto dnech na svém kontě znojemští policisté.

Řídil zkouřený


Policejní hlídce z Prosiměřic se podařilo na silnici zadržet dvacetiletého řidiče osobního auta Toyota Corolla, který před jízdou kouřil marihuanu.

„Při podrobnější prohlídce auta pak policisté našli látky a zařízení potřebné k výrobě pervitinu. V ledvince pak měl muž sáčky se zelenou hmotou a injekční stříkačku s bílou sypkou látkou,“ uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Objasnit se jim nyní podařil i jiný případ z jara tohoto roku. „Pětatřicetiletý muž ze Znojma vařil v garáži rodinného domu v Žeroticích pervitin,“ řekla Drahokoupilová.

Policisté na Znojemsku vyšetřovali jen za poslední tři roky celkem sedmadvacet deliktů, které souvisely s drogami. Šlo jak o nedovolenou výrobu, tak o držení nebo distribuci drog.

„V roce 2005 jsme vyšetřovali sedm případů nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek, o rok později to bylo již devět případů a za devět měsíců tohoto roku jde už o osm těchto deliktů,“ vypočítal mluvčí znojemské policie Jan Křepela.

Narkomani kradli


Drogy se ale také výrazně podepsaly na jiné trestné činnosti.

Koncem léta policie objasnila dlouhodobou sérii vloupání. Dva mladí narkomani si vykrádáním bytů a domů na drogy vydělávali. Celková škoda, kterou při šestadvaceti prokázaných krádežích napáchali, se blížila ke dvěma milionům.

Svoji tvrdou zkušenost s drogou má také student Filip ze Znojma.

„Já jsem s policií problémy naštěstí neměl. Do křížku se zákonem jsem se ale nedostal zřejmě jen proto, že jsem kvůli drogám okrádal vlastní rodiče,“ řekl mladík, který absolvoval roční odvykací kůru.

Pomoc uživatelům drog nabízí ve Znojmě K-centrum Netopeer. Dnes se jeho pracovníci aktuálně starají o osmasedmdesát klientů, kteří užívají drogu nitrožilně. Kanceláří na Horní České ve Znojmě prošlo za pět let působnosti na dvě stě klientů. Další ale stále přibývají.

„Počet klientů, kteří u nás mají naprostou anonymitu, se každoročně zvedá o deset až dvacet procent,“ sdělil vedoucí centra Jiří Hladík. Chválí především dobrou práci svých terénních pracovníků.

„Při kontaktování klientů, kteří drogy užívají nitrožilně, jsme letos zaznamenali výrazný úspěch. Za půlrok jsme vydali dvanáct tisíc injekčních stříkaček a stejné množství se nám vrací zpět,“ upřesnil Hladík. Jedná se o stejné množství jako za celý loňský rok.

Riziková místa


Velmi opatrně pak šéf znojemského centra pomoci drogově závislým hovoří o místech, kde se ve Znojmě lze setkat s pohozenými použitými jehlami.

„Podle našich informací jsou riziková místa v některých lokalitách v Gránickém údolí a také v Městském lesíku. Jehly na dětských hřištích či v autobusech městské hromadné dopravy, jak se o nich občas mluví, jsou u nás ve Znojmě jen mýty a holý nesmysl,“ doplnil Hladík.