Správci parku zatím nějaké masivní nebo rušivé používaní dronů nad Národním parkem Podyjí nezaznamenali. „Zákon o Ochraně přírody a krajiny v současné podobě jejich provoz nad národními parky nebo jejich ochrannými pásmy neřeší. Regulace létání bezpilotních letadel a modelů nad národními parky je ale vložena do novely tohoto zákona, který nyní projednávají poslanci," vysvětlil mluvčí parku David Grossmann.

Podle úředníků nadšenci bezpilotního létání žádná pravidla neporušují ani tehdy, když drony létají nad zahradami a dvorky lidí v Podmolí. „Existují modely letadel do dvaceti kilogramů, k jejichž rekreačnímu a sportovnímu využívání není potřeba mít žádná povolení. U těch, která jsou vybavená GPS a nelze je označit za modely letadel, je ale potřeba dodržovat závazná pravidla, pokud jde například o lety v hustě osídlených oblastech nebo v blízkosti třetích osob," napsal v odpovědi starostovi Podmolí Viktor Nath z Úřadu pro civilní letectví.

o dronech:Bezpilotní letadla mohou létat 300 metrů nad zemí. Provoz se řídí zákonem o civilním letectví s příslušnými doplňky. Během přistání a letu se nesmí osobám přiblížit na vzdálenost menší než padesát metrů, za letu platí vzdálenost menší než sto metrů.
Zdroj: www.lis.rlp.cz

Drony jsou záležitostí několika posledních let a je možné pomocí nich fotografovat nebo pořizovat videozáznamy. Příslušné úřady se teprve učí, jak se s jejich používáním vypořádat. „Kdykoliv se některá technologie dostatečně vyvine a stává se běžnou součástí života, přichází s ní i problémy, které si před jejím nástupem nikdo nedokázal ani představit," uvažovali provozovatelé webu Dronmánia, který se věnuje zejména bezpilotním letadlům. „Regulace začíná dopadat i na drony. Nezbývá než doufat, že vše zůstane v rozumných mezích a lidé je budou moci využívat. Jakákoliv omezení by měla být přesně zamířena na ty, kteří mají s drony opravdu špatné úmysly," naznačili také nadšenci pro drony na svém webu.
Drony správce Národního parku Podyjí zatím nijak netrápí, zato ale v minulosti řešili daleko větší problémy. Před pár lety si stěžovali návštěvníci Podyjí na soukromé vrtulníky, které rušily ticho a klid v lesích.

Tehdy mluvili správci parku až o milionové pokutě, pokud by prokázali, že pilot vybíral peníze za vyhlídkové lety. Klid v přírodě narušují také čtyřkolky. Neukáznění řidiči si záměrně vybírají místa s nezpevněným povrchem. Létající bláto a zdolávání těžko přístupného terénu pro ně bývá největším požitkem z jízdy. Legálních ploch k takovým jízdám je v regionu málo. Proto vyrážejí na pole či do lesů. „Není to zásadní problém, ale víme, že se taková parta pohybuje v ochranném pásmu na Kraví hoře. Jsou takřka nepolapitelní, pohybují se totiž velmi rychle," sdělil terénní pracovník národního parku Petr Lazárek.