Šéf znojemské organizace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Rudolf Pikola je velmi znepokojen tím, jak znojemská radnice hospodaří se svěřenými prostředky. Proto „jako znojemský občan, který řádně odvádí daně do státního rozpočtu", dává na policii podnět k prošetření jednání úředníků a představitelů města hned v několika záležitostech, které radnice řešila.

„Konkrétně jde o prodej tří tisíc městských bytů, dále se jedná o kauzy přidělení půlmiliardového tendru na renovaci znojemské úpravny vody stavební firmě IMOS. Pak jde o další podivnou soutěž, tentokrát se jedná o reklamní agenturu, kde máme podezření, že zakázka je již dopředu šitá na míru jisté firmě," uvedl Pikola v oznámeních, které má Deník k dispozici.

Šéf znojemské buňky extremistické strany dále podává podnět k prošetření připravované rekonstrukce Divišova náměstí či na „nehospodárné a korupční jednání v městských příspěvkových organizacích, kde se utopí ročně několik desítek milionů".

Se svojí žádostí o prošetření, kterou rovněž podepsal i tajemník znojemské pobočky DSSS Jindřich Kurdiovský, se Pikola rozhodl obrátit přímo na Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality.

Kvůli vypsání výběrového řízení na zajištění veškerých přípravných prací a následný prodej bytových jednotek (Projekt Klíč 2018, pozn. red.), pak Pikola s Kurdiovským podávají trestní oznámení k Nejvyššímu státnímu zastupitelství. Podle nich totiž „došlo k manipulaci se zadáním zakázky, a proto existuje důvodné podezření z korupčního jednání".

Strana tak požaduje prošetření případů, o nichž vesměs podrobně informoval Znojemský deník Rovnost. Diskutovaná je zejména půlmiliardová soutěž na rekonstrukci znojemské úpravny vody se svojí losovačkou nebo otazníky vyvolávající výměna provozovatele plakátovacích ploch. Vedení znojemské radnice se včera omezilo jen na krátkou reakci ohledně posledních aktivit DSSS. „Nemáme žádnou informaci o tom, že by na nás někdo podal trestní oznámení," vzkázala pouze mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Podle znojemského politologa Jaromíra Příkazského bývají takováto trestní oznámení rozesílaná do médií strategií malých politických stran. „Je to způsob, jak se zviditelnit, jak se připomenout," komentoval politolog.

Dělnická strana sociální spravedlnosti je nástupnickou stranou Dělnické strany, kterou kvůli xenofobii a rasismu v programu zrušil před třemi roky Nejvyšší správní soud. Znojemská odnož DSSS nemá na Znojemsku příliš mnoho příznivců a vedení její okresní buňky o sobě dává vědět většinou jen v souvislosti s organizováním mítinků ve Znojmě, kterých se však vždy účastní jen hrstka lidí.

O větší rozruch se DSSS postarala jen při svém předvolebním mítinku v květnu roku 2009, kdy Znojmo kvůli tomu zažilo skutečné policejní manévry. Do města totiž dorazili nejen příznivci této strany, ale i členové hnutí Antifa, kteří proti pochodům DSSS aktivně protestují. Klid v ulicích Znojma tehdy musely zajišťovat i policejní těžkooděnci.