Desítky nových lůžek ve dvou nových domovech a komfortnější prostředí v těch stávajících. Takové jsou vyhlídky současných a budoucích obyvatel domovů důchodců na Znojemsku. Kraj, který jich většinu zřizuje, vloží napřesrok do oprav desítky milionů korun. Navíc bude mít stavební povolení na zbrusu nový domov v Miroslavi. Znojemská radnice dokončuje stavbu pavilonu se stovkou lůžek.

„Jsem rád, že začíná stavební řízení. Předpokládám a doufám, že nevzniknou žádné problémy. Stavební pozemek patří kraji, okolní jsou naše, smlouvy se správci sítí jsou doložené. Jakmile krajské zastupitelstvo zvolí nové vedení kraje, objednám se k hejtmanovi, abych zjistil, kdy stavba začne," řekl k zahájenému stavebnímu řízení miroslavský starosta Augustin Forman.

Domov s padesáti lůžky bude stát v bývalé školní zahradě za školou. Jeho obyvatelé tak budou mít blízko do centra města, zdravotního střediska i do jídelny. „Město zřizuje dům s pečovatelskou službou s kapacitou dvaačtyřicet lidí, domov důchodců bude krajský. Očekávám, že bude možné, aby klienti naší DPS, pokud budou již vyžadovat stálejší péči, mohli přejít do krajského domova," dodal Forman.

Miroslavský stavební úřad zahájil stavební řízení počátkem týdne, lhůtu pro podání případných připomínek stanovil do třináctého prosince.

Kdy začne samotná stavba, bude záležet na tom, kdy kraj získá a přidělí peníze z úvěru Evropské banky pro obnovu a rozvoj. „Celkové náklady na stavbu předpokládáme ve výši téměř osmdesát milionů korun. Miroslavský domov důchodců je na seznamu akcí pro zařazení do krajského investičního úvěrového programu," sdělil mluvčí kraje Jiří Klement. O podrobnostech rozhodnou nově zvolení krajští zastupitelé a radní.

Ve Znojmě dělníci dokončují stavbu nového pavilonu domova důchodců u městského lesíka. První nové obyvatele přivítá domov s devětadevadesáti lůžky na jaře. „V současné době řemeslníci pracují na dokončování dlažeb, obkladů, podhledů, vnitřních rozvodů, provádí terénní úpravy v parku. Nový pavilon zahájí provoz příští rok v dubnu," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Čas do jara město potřebuje na vybavení budovy a další přípravy. „Vedle samotného nastěhování je nutné dostavět spojovací krček se stávající budovou a přemístit do nového například kuchyni. Ta pak vyžaduje až tříměsíční zkušební provoz," uvedl již dříve znojemský starosta Vlastimil Gabrhel. Stavba vyjde na víc než sto čtyřicet milionů korun. Město zaplatí čtyřicet milionů, státní dotace pokryje téměř sto milionů korun.

Kraj má v návrhu rozpočtu také tři rozsáhlé opravy dalších domovů důchodců, které na Znojemsku provozuje. „V Božicích je v plánu oprava fasády hlavní budovy za víc než jedenáct milionů, oprav fasády a oken za téměř devět milionů se dočká také fasáda budovy zámku, kde sídlí domov důchodců v Jevišovicích. S šestnácti a půl miliony korun pamatuje rozpočet na rekonstrukci objektu domova důchodců v Hostimi," vypočítal mluvčí kraje Klement.

Kompletní rekonstrukce objektu v Hostimi bude zahrnovat změnu dispozičního řešení, statické zabezpečení části základů a stropních konstrukcí, půdní nástavbu a s tím spojenou novou střešní konstrukci. O všech opravách konečnou platností rozhodnou krajští zastupitelé při hlasování o rozpočtu za měsíc.