Spory někdejších společníků ohrožují dostavbu domu v Klácelově ulici v historickém centru Znojma. Kvůli exekuci váznoucí na hrubé stavě objektu museli znojemští zastupitelé zrušit předběžný souhlas s vyplacením městské dotace investorovi. Podle člena představenstva společnosti, jíž dům patří, firma usiluje o vyřešení celé záležitosti a dostavbu.

„Je to samozřejmě hodně nepříjemná záležitost. Vznikla proto, že člověk, který už ve společnosti není, nadělal falešné směnky. Chápu, že město v této situaci, kdy nevidí jistotu, že dům dostavíme, pozastavilo dotaci. Děláme vše pro to, abychom celou věc vyřešili a mohli pokračovat dál," řekl člen představenstva společnosti, která dům vlastní, Václav Šalomoun.

Jak dodal, předseda představenstva a iniciátor celé obnovy, architekt Petr Skrušný, podal kvůli směnkám trestní oznámení. „Teď čekáme na to, jak celou věc vyřídí příslušné úřady. Pokud by šlo vše velmi dobře, do podzimu bychom mohli mít jasno," dodal Šalomoun.

Znojmo zrušilo souhlas s vyplacením měststké dotace na dům v Klácelově ulici ve Znojmě. Podléhá totiž dvoumilionové exekuci. Skrušného společnost měla z Fondu revitalizace městské památkové rezervace dostat dva miliony korun, předběžný souhlas k tomu zastupitelstvo dalo před třemi roky. Nyní museli zastupitelé své rozhodnutí změnit.

„Důvodem ke zrušení předběžného souhlasu je nařízení exekuce na zmíněný dům, protože na něm vázne zástavní právo exekutorské pro zajištění pohledávky ve výši dvou milionů a sedm set čtyřiaosmdesáti tisíc korun," zdůvodnili zastupitelé.

Podle opozičního zastupitele Jiřího Kacetla město jinou možnost postupu nemělo. „Za daných okolností město nemohlo udělat nic jiného než svůj předběžný souhlas stáhnout. Těžko celou věc komentovat, podle všeho je to důsledek velkého střetu mezi panem Skrušným a jeho bývalým společníkem v podnikání, který ho snad připravil o nějaké peníze," uvedl Kacetl. Nová podoba domu se Kacetlovi zamlouvá. „Je to nesporně posun k lepšímu, dům je pod střechou, zajištěný. Osobně si myslím, že ve zvolené podobě vhodně dotváří městské prostředí. Jsem rád, že v tomto případě památkáři na první patro kývli, jen mě mrzí, že podobně vstřícní nebyli před časem u hradební věže v Dolním parku," podotkl Kacetl.

Památkář Jan Kozdas byl ve svém hodnocení zdrženlivý. „Dům nepochybně zapadá do svého prostředí. Stavebníkovi nelze nic vytknout, protože dodržuje všechna závazná vyjádření. Na druhé straně vím, že na obnovu horního patra, jehož historickou podobu neznáme, jsou různé názory," uvedl památkář.