O demolici ubytovny rozhodli zastupitelé příhraniční vesnice již vloni. V ubytovně, nazvané honosně Saloon Wild West hotel, žili ještě na počátku loňského roku žili sociálně slabí lidé. Právě jejich přítomnost vadila některým místním lidem. Proto se vedení obce rozhodlo starou montovanou budovu koupit a následně odstranit.

Vedení obce tak prakticky vyřešilo letitý problém, který podle starosty existoval právě kvůli ubytovně. „Vyčerpali jsme totiž všechny zákonné možnosti, jak řešit problémy spojené s některými lidmi, kteří v ní byli ubytovaní,“ řekl již dříve Gajdošík v narážce na různé protiprávní činy, které se podle vedení obce ve vsi děly od doby fungování ubytovny.

Policisté ve vesnici v době fungování ubytovny řešili například menší krádeže nebo sprejerství.

Rotvajler.
Zpěvačku mlátil náhubkem. Po útočníkovi s rotvajlerem pátrá policie

A kam se poděli lidé, kteří v ubytovně žili? „Věnovali jsme se jim, od počátku jsme jejich osudy sledovali a snažili jsme se jim pomoci. Někteří z nich našli ubytování například v Lechovicích. Na ulici nezůstal nikdo z nich,“ konstatoval ředitel znojemské charity Evžen Adámek.

Na místě zbourané ubytovny, která částečně obsahovala i azbest, by měly vyrůst nové rodinné domy. „Budou tam tři parcely pro výstavbu domů. Azbest skončí na skládce nebezpečných odpadů,“ naznačil první muž Dyjákovic.

Místní lidé, které oslovil Deník Rovnost, jsou s rozhodnutím představitel obce spokojeni. „Vím o plánech obce. Je dobře, že ubytovna zmizí. Vzniknou tam nová stavební místa, takže to bude ku prospěchu obyvatel Dyjákovic,“ je přesvědčený například Marek Procházka.

Ubytovny pro sociálně slabé lidi na Znojemsku mapují pracovníci Oblastní charity Znojmo. „Víme o Uherčicích, za podobné zařízení můžeme považovat i bývalý hotel Dukla ve Znojmě,“ řekla již dříve vedoucí Rodinného sociálního asistenta charity Radka Růžičková. Podle ní je ubytovna v Uherčicích spartánská.