Dvě stě padesát centimetrů měla v sedm hodin večer výška hladiny řeky Dyje v Podhradí nad Dyjí. Vedení obce i vodohospodáři, ale také místní lidé byli asi dvě hodiny ve stavu ohrožení. Starosta obce však uklidňoval: Nic se neděje. "Voda je stále v korytu. Pokud by přesáhla svě stě sedmdesát centimetrů, začne se vylévat do zahrad. Ale to by muselo začít silně pršet a to nepředpokládáme," vzkázal vpodvečer starosta Petr Čálek. Za pravdu mu daly následující hodiny. Voda kulminovala mezi sedmou a devátou hodinou na výšce 250 centimetrů a před desátou hodinou začala zvolna klesat.

Naopak v sobotu zaměstnal v Podhradí místní lidi rozvodněný Křeslický potok. "Bylo to divočejší, než současný stav na dyji. Museli jsme pytlovat, ochránili jsme několik domů. Zaplaveno je několik zahrad. Škody jsou zatím minimální, nikdo nebyl zraněn," potvrdil v neděli dopoledne Čálek.

Podle vývoje stavu průtoku v rakouském Raabs an der Thaya se dá očekávat kulminace a následný poikles vody také v Podhradí nad Dyjí. Raabs totiž hlásil v neděli v šestnáct hodin 413 centimetrů výšky vodního sloupce. Tutéž hodnotu naměřili rakouští vodohospodáři také v patnáct hodin.

Na ostatních monitorovacích stanicích na Dyji hlásí vodohospodáři normální stav. Výjimkou je pouze Hevlín, kde je vyhlášen stav bdělosti. Voda zde kulminovala v poledne na úrovni 296 centimetrů.Od té doby stále pomalu klesá. O půl třetí odpoledne měla hladina Dyje v Hevlíně hodnotu 290 centimetrů.