Narážel na skutečnost, že město podle jeho názoru nemá být provozovatelem restauračních zařízení. Doufá, že se městu do budoucna podaří pronajmout zámeckou konírnu, ve které má vzniknout právě restaurace. Před letními prázdninami má navíc Krumlov získat fungující hotel s restaurací, a to v bezprostřední blízkosti koupaliště.

Moravský Krumlov mohl přijít i o hospůdku U kozy. Při rozhodování podnikatelky Vladimíry Borešové hrálo zavedení EET svou roli, ale nebyl to jediný důvod. „Nyní se vyskytly nové skutečnosti a vše dál řešíme. Doufám, že i nadále budu moci pokračovat v tom, co k nám lákalo lidi, to znamená grilovačky, koncerty a výstavy,“ vzkázala Borešová.

Postarat se o to, aby se ve vsi hospoda udržela, se rozhodli v Žeroticích na Znojemsku. Nová hospodská bude na půl úvazku zaměstnankyní obce. „Zastupitelstvo, které nechá padnout hospodu, by bylo opravdu špatné,“ poukázal starosta Žerotic Jindřich Nožka.

Šestnáct let zde vedla hospodu Jiřina Šandová. „Podnikání zhatilo postupné zdražování točeného piva v porovnání s akčními cenami lahvového piva ve velkých supermarketech. Zavedení EET by znamenalo další neúnosné náklady. Mít na vsi hospodu je těžké,“ prozradila Šandová.

Kvůli nedostatku zákazníků skončila hospoda v Sobůlkách na Hodonínsku, kterou vedl Miroslav Zainer. Také on lituje, že přišel o práci, kterou měl rád. „Důvodů bylo více a zavedení EET byla poslední pomyslná kapka. Ničily mě i poplatky OSE, navíc lidí chodilo čím dál méně. Bohužel poslední dobou spousta lidí pila doma a pak přišla do hospody těsně před zavírací dobou na jedno pivo,“ podotkl Zainer.

Nedávno skončila i restaurace v Herbenově ulici v Hustopečích. Město marně hledalo nového nájemce. Proto se radnice rozhodla prostory, které vlastní, opravit a k nájmu je nabídne znovu.

Socilog Pavel Kovařík naznačuje: Mění se styl života

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Znojemský sociolog a odborník na marketing Pavel Kovařík potvrzuje, že zavřené hospody výrazně souvisejí s ekonomikou.

Zavřít musely především hospodští v menších obcích. S čím to souvisí?
Odlehlejší venkovské regiony se potýkají s odlivem mladších lidí do velkých měst nebo jejich blízkosti. Nesmíme zapomenout ani na nižší mzdy a méně pracovních příležitostí. Chybí tedy poptávka, která by byla schopná restaurace uživit.

Proč již nejsou venkovské hospody středem veškerého dění v obci?
Změnil se životní styl. Třicátníci, čtyřicátníci i lidé mnohem mladší jsou náročnější na způsob trávení volného času. Čím dál více vyhledávají kvalitnější služby a aktivní formy zábavy. Klasická hospoda už nestačí.

Nesouvisí změny i se současným trendem, kdy lidé vyměnili skutečné přátele za sociální sítě?
Ano, je pravda že osobní komunikaci nahrazuje velmi často internet.