Slovanskou epopej by chtěl v Praze ještě letos vidět pražský radní pro kulturu Milan Richter. Představitelé Moravského Krumlova, kde je na zámku soubor dvou desítek monumentálních pláten vystaven pětačtyřicet let, naopak hodlají dosáhnout prodloužení zápůjčky obrazů na další rok.

„Chtěl bych, aby Epopej byla v Praze nejpozději v lednu příštího roku. Rád bych ji viděl v hlavním městě už letos, ale to závisí na výsledku jednání, která nyní vedeme,“ řekl pražský radní Richter.

Zástupci metropole hledají pro Epopej místo na pražském Výstavišti. „Výsledky jednání budeme znát patrně v polovině roku. S Inchebou, která má Výstaviště pronajaté, vedeme jednání o celkovém uspořádání našich vztahů, okrajově k tomu nyní patří i záležitosti kolem Epopeje,“ dodal radní.

V Krumlově se zatím s Muchovými plátny nehodlají ani brzy, a ani lehce loučit. „Richterovy výroky známe, ale oficiálně o žádných změnách nic nevíme. Pro Krumlov je rozhodující, že v současné době máme zápůjční smlouvu do konce letošního roku a určitě budeme žádat o prodloužení na další rok,“ řekl místostarosta města Tomáš Třetina.

Město se hodlá zaměřit na propagaci Epopeje v Krumlově nejen pro letošní rok. „Pro tuto sezonu je sice za vteřinu dvanáct, ale rozhodně budeme Epopej propagovat. Velkou kampaň připravíme na příští rok,“ uvedl místostarosta.

Expozici na krumlovském zámku chtějí zařadit do katalogů, představit na veletrzích a o spolupráci chtějí jednat i s informačními centry na jižní Moravě i Vysočině.

„Budeme se domlouvat například s Brnem, Jihlavou, Třebíčí a Znojmem, aby v jejich infocentrech měli upoutávky na Epopej. My u nás zase budeme propagovat tato města,“ vysvětlil Třetina.

Richter hodlá s Krumlovem jednat, až bude vědět, kam Epopej umístí. „Do té doby to nemá smysl. Doufám, že jednání na Výstavišti přinesou výsledek a Epopej přestěhujeme zatím tam. Přípravy nového pavilonu pokračují. Jsme ve stavebním řízení,“ řekl.

Naznačil, že magistrát může Krumlovu nabídnout k vystavení jiná díla. „Říkáme to pořád dokola. Pro Prahu je Epopej kapka v moři, pro nás alfa a omega,“ oponuje ale Třetina.