Primátorka Adriana Krnáčová pověřila projektanty a úředníky, aby začali hledat a plánovat, kam Muchova plátna umístit. Než nové prostory vzniknou může podle primátorky přijít ke slovu i Moravský Krumlov. „V příštím týdnu se sejdu s primátorem Brna Petrem Vokřálem a budeme se bavit i o variantě, že by se do doby, než se nám podaří sehnat adekvátní prostory, vrátila Slovanská epopej zpět do Moravského Krumlova," řekla Krnáčová. Naznačila ale obavu, že krumlovský zámek v současnosti nesplňuje podmínky pro to, aby tam Epopej mohla být.

Starostu Moravského Krumlova Tomáše Třetinu primátorčino vyjádření potěšilo. „Její slova vítám, uvidíme, co bude dál. Jsme ochotni a připraveni se o plátna opět s úctou postarat. Jsem přesvědčen, že podmínky pro jejich vystavení již splňujeme. V opravách zámku nicméně hodláme pokračovat, žádáme o příslušnou dotaci," dodal Třetina. Město totiž nedávno zámek koupilo v exekuční dražbě, a bude tak po letech jeho vlastníkem.

Asijská tour

Smutné vzpomínky na chvíle, kdy zástupci pražské galerie z krumlovského zámku odváželi poslední Muchova plátna má tehdejší krumlovský starosta Jaroslav Mokrý. „Návrat Epopeje do Krumlova je velký sen, který by velmi pomohl rozvoji města. Obávám se však, že já už se návratu pláten nejspíš nedočkám. Mají cestovat do Japonska a Číny, zájem je i ve Spojených státech. Obávám se, že stráví léta na cestách a v Krumlově se jí už nedočkám,"uvažoval Mokrý v odkazu na dojednanou zápůjčku Epopeje do Tokia v příští roce a chystanou navazující asijskou tour.

Pokud se Epopej do Krumlova vrátí, nepřinese podle odborníka na regionální marketing Pavla Kovaříka úspěch sama od sebe. „Doba již pokročila, bude nutné zapracovat na propagaci, vylepšení služeb pro turisty a sestavení celistvé nabídky, která by do Krumlova lákala vedle Epopeje také na zámek a třeba i za dalšími zážitky," uvažoval Kovařík.