Různorodé zkušenosti mají zatím hoteliéři na Znojemsku se zájmem českých i zahraničních fanoušků o ubytování před nadcházejícím fotbalovým Eurem. Šampionát v Rakousku a Švýcarsku začíná za týden.

„Ubytování na jihu Moravy je pro fanoušky zajímavé, protože je levnější než v Rakousku a například pro Poláky je to i přímo po cestě na Vídeň,“ uvedl Stefan Weiss z internetového portálu, který se zaměřuje na nabídku ubytování před šampionátem.

„Máme velmi dobrou odezvu na Břeclavsku, Hodonínsku i v Brně a okolí. Spolupracujeme i s hotely na Znojemsku, ale v tomto regionu byl zájem menší,“ dodal Weiss. Na jih Moravy se chystají podle jeho slov zejména fanoušci z východní části Německa a z Polska.

Vyšší zájem o ubytování zaznamenali například ve znojemském Althanském paláci. „Poptávka po ubytování je vyšší, zatím hlavně od zahraničních klientů. Délka rezervací závisí na tom, kolik zápasů chtějí shlédnout,“ sdělila obchodní manažerka hotelu Denisa Krátká.

V dalších hotelích na případný zájem fandů teprve čekají. „Předpokládám, že fanoušci, například Poláci, jezdit budou, ale nahlásí se až těsně před šampionátem,“ uvedla manažerka hotelu Dukla Antonína Blažíčková.

Některé hotely musely zájemce i odmítat. „Potěšilo nás, že se o ubytování v souvislosti s mistrovstvím zajímali hlavně zahraniční klienti, například ze Skandinávie. Byli to spíš jednotlivci než větší skupiny, většinu jsme ale i tak museli odmítnout, protože máme většinu kapacity obsazenou,“ řekl ředitel hnanického hotelu Happy Star Martin Herzig. Ve znojemských hotelích si zatím fandové ubytování nerezervují. „Alespoň o tom nevíme. Při rezervacích lidé nehlásí, že jedou na fotbal. Je docela dobře možné, že se ještě nějací zájemci objeví. Pokud budeme mít volné kapacity, není problém jim vyhovět,“ uvedla manažerka prodeje hotelu Prestige Yvona Kořenková.

Na fanoušky čekají i hoteliéři těsně za hranicí, například v dolnorakouském Laa an der Thaya.

„V našich denních lázních stále přibývá hostů z České republiky. V lázních je to až čtvrtina, v hotelu téměř deset procent. Víme, že fotbal je v České republice sportem číslo jedna, a proto chceme během šampionátu v našem komplexu vytvořit volnou fotbalovou zónu,“ naznačila plány ředitelka termálních lázní a hotelu v Laa Bettina Spies.

U příležitosti šampionátu chystají organizátoři v Laa na sobotu 7. června velkou akci na tamním náměstí, v jejímž rámci připravili i promítání slavnostního zahájení turnaje a úvodních zápasů Švýcarsko - Česko a Portugalsko – Turecko.