Plzeňský exekutor Jiří Prošek musel původně naplánovanou dražbu odložit právě kvůli na poslední chvíli podanému insolvečnímu návrhu. Nyní žádá soud, aby mu dražbu povolil provést. „Nejedná se o běžně prodávanou věc a je třeba přihlížet ke komplikovanosti nalezení zájemců o takto specifickou nemovitost," apeloval exekutor v žádosti na soud s tím, že zájemci existují a jsou k dražbě zaregistrovaní.

Soud se ovšem pokouší přesvědčit i poukazem na to, že na zámku je vystavena Muchova Slovanská epopej. Plátna si ovšem pražští galeristé odvezli již před pěti lety a cyklus je nyní vystaven v pražském Veletržním paláci.

Pokud soud dražbu na apríla povolí, mezi dražiteli nebude zástupce krumlovské radnice. „Město Moravský Krumlov se dražby nezúčastní. Nemám k tomu oprávnění zastupitelstva, ani je již nelze včas získat. Město má zájem zachovat zámek dalším generacím, má předpoklady pro jeho opravy i další využití. V první řadě však potřebujeme naprostou právní jistotu, pokud jde o vztah k zámku. A tu za této situace bohužel nemáme," řekl starosta Tomáš Třetina.

Osudy krumlovského zámku sledují i představitelé kraje. „Oceňuji snahu Moravského Krumlova pod vedením pana starosty Tomáše Třetiny získat zámek do majetku města a vytvořit základní předpoklad pro řešení situace zámku a jeho využití," sdělil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Návrat Epopoje

Současně potvrdil, že se podílí na jednáních o možném návratu Epopeje do Krumlova. „Spolu se starostou jednáme s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou na téma Slovanské epopeje. Nově do věci vstoupil i John Mucha, musíme tedy sjednotit noty a jednat případně i čtyřstranně. Uděláme vše pro to, aby město zámek získalo a abychom přesvědčili Prahu a epopej se vrátila do zámku," dodal Hašek.

John Mucha ohlásil, že chce na hlavní město podat žalobu, protože podle jeho mínění nesplnila podmínku odkazu, jímž jeho dědeček Praze svůj cyklus odkázal.

Kraj s městem mezitím hledají pro zámek i další využití. „Obrátil se na mě ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů, mají zájem o větší ucelený prostor pro umístění části archivů. Zajímal se o krajský majetek, ale místo krajského majetku jsem doporučil jednání s Moravským Krumlovem například při využití zámku," uvedl Hašek s tím, že tak chce jednat i v budoucnu. „Pokud se na mě obrátí i jiná státní instituce nabídneme jednání s Moravským Krumlovem. Naším společným zájmem je, aby zámek přešel do vlastnictví města a našlo se pro něj i jiné využití vedle kulturní části," prozradil hejtman. Starosta Třetina doplnil, že čeká na odpověď ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů.