Černobylské babičky, severokorejskou školačku či českou narkomanku a jejich příběhy poznají návštěvníci letošního znojemského promítání snímků festivalu Jeden svět. Promítání již tradičně organizuje Znojemská Beseda spolu s Člověkem v tísni, pořadatelem Jednoho světa. Nyní organizátoři zveřejnili program letošní zastávky festivalu ve Znojmě.

Jako hlavní téma letošního festivalu zvolili tvůrci dramaturgie myšlenku domova. „Hledání domova, vlastní životní cesty a svého místa mezi ostatními lidmi je téma procházející většinou filmů, které jsme do letošních projekcí pro veřejnost vybrali," uvedla Jana Alexová ze Znojemské Besedy.

Každý z festivalových večerů již tradičně doprovodí debaty. „Budou to setkání s fundovanými osobnostmi. Nabídnou výbornou příležitost dozvědět se řadu zajímavých a mnohdy nových informací nebo jen odpovědí na otázky, které s problematikou právě promítnutého filmu souvisí, a to přímo od osob do tématu zasvěcených, tedy jejich objektivním pohledem a na základě jejich vlastních zkušeností," přiblížil ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

z programu
- 6. dubna Kino Svět - 18 hodin: Slavnostní zahájení a film Amal. Debata s hosty: Tomáš Lindtner, redaktor časopisu Respekt, Salaheddin Farho, uprchlík ze Sýrie, Martin Pichelhofer, radní z Retzu
- 7. dubna Kino Svět - 20:00: Mallory, film a debata
- 8. dubna Kino Svět - 18:00: Bábušky z Černobylu

Besedy bude moderovat opět David Grossmann. „Při přípravě dramaturgie jsme se nemohli vyhnout tématu uprchlíků. Hned první večer promítneme film Amal o osudech rodiny syrských uprchlíků v Německu. Na besedu jsme pak pozvali radního z nedalekého dolnorakouského Retzu Martina Pichelhofera. Městečko přijalo loni asi patnáct syrských uprchlíků a my si budeme povídat i s jedním z nich. Besedy se zúčastní také novinář Tomáš Lindtner z časopisu Respekt, který se této tematice dlouhodobě věnuje," nastínil Grossmann.

Jak dodal, osobně se velmi těší na film Babušky z Černobylu. „Od havárie v tamní jaderné elektrárně letos uplyne třicet let. Tenhle film se nezabývá jadernou bezpečností, ale tím, jak v zakázané a převážně opuštěné zóně kolem elektrárny žijí lidé, kteří odmítli odejít nebo se vrací. K debatě jsme pozvali Petra Pokorného, který se věnuje fenoménu nových divočin, tedy území, jichž se po opuštění člověkem znovu zmocňuje příroda. Patří k nim právě černobylská zóna a nás bude zajímat, zda nové divočiny najdeme i u nás," doplnil Grossmann.

Program festivalu zřejmě zaujme i návštěvníky, kteří na jeho promítání nechodí pravidelně. „O znojemském Jednom světě vím. Na některé filmy jsem se v minulých ročnících zašel podívat, pokud mě téma zaujalo. Letos asi zajdu aspoň na dokument o Severní Koreji V paprscích slunce. Podle toho, co jsem u o něm četl, je to filmařský husarský kousek, proto jsem zvědavý," zamyslel se příležitostný divák festivalových dokumentů Jaroslav Kovář.

Za pozoruhodný označil dokument o Koreji i Grossmann. „Film představíme první festivalový večer, tedy šestého dubna. Režisér Vitalij Mansky dostal oficiální zakázku, měl přesně podle instrukcí severokorejského režimu natočit příběh malé školačky připravující se ke složení pionýrského slibu a její rodiny. Podařilo se mu ale zachytit mnohem víc. Vedle záběrů, které po něm chtěli propagandisté, dokázal natočit i něco z manipulací a vytváření umělé skutečnosti, v níž tam lidé žijí. Je to mimořádný filmařský počin," poukázal Grossmann.

Festival také nabídne ve čtvrtek sedmého dubna snímek režisérky Heleny Třeštíkové Mallory, o drogově závislé matce, která kvůli svému dítěti dokázala začít nový život. Po promítání bude následovat beseda za účasti protagonistky snímku.

Promítání pro veřejnost již tradičně doplní projekce určené pro školy. Ty znojemská zastávka festivalu nabídne mezi sedmým a dvanáctým dubnem. Žáci a studenti uvidí tři snímky a čeká je také tematická debata.

Festival Jeden svět Brno. Plakát k filmu V paprscích slunce.

Plakát k filmu V paprscích slunce.