„Jsme přesvědčeni o tom, že každá věc, která pomůže propagovat prodej našeho zámku, je dobrá. Proto jsme byli rádi, že nás Česká televize do svého cyklu zařadila. Pokud se o miroslavském zámku dozví noví potenciální kupci, budeme jedině rádi,“ řekl místostarosta Miroslavi Roman Volf.

Město na opravu památky nemá peníze. „Z dotací v řádech stovek tisíc korun můžeme opravit každý rok jen nepatrnou část nemovitosti. Celková rekonstrukce by spolkla přes sto milionů,“ podotkl Volf.

Do Miroslavi zamířili filmaři právě dnes. Místní zámek budou v dokumentu srovnávat s bývalou sýpkou v Jevišovicích. Z ní vzniklo stylové kulturní a sportovní centrum s restaurací, kuželnou, bazénem a dalšími lákadly.

„Cílem televizního cyklu je nabídnout ohrožené památky jedincům a firmám, kteří jsou ochotni investovat do oprav. Každý díl představí jednu ohroženou památku a spolu s ní další nemovitost, která už byla opravena a která úspěšně funguje. Nejde totiž jen o to, památku prodat, ale mít dobrý nápad a projekt, který to ekonomicky uživí do budoucna,“ přiblížil režisér dokumentárního cyklu Rudolf Chudoba.

Pro televizi natočí sedmnáct sedmnáctiminutových pořadů. „Chtěli jsme, aby cyklus měl příjemného a originálního průvodce a tím je Ondřej Havelka. Spolupráce s ním je naprosto bezvadná. Jestli cyklus nakonec památkám pomůže, to se teprve ukáže. Peníze se totiž dají sehnat. Jde ale o nápad, který památce pomůže do budoucna,“ dodal režisér.

Televize by cyklus měla vysílat od září až do konce letošního roku. „Točit se bude do začátku července, pak bude následovat střižna a postprodukce. Cyklus bude televize vysílat jednou týdně, konkrétní vysílací den zatím není určen,“ uvedla produkční Pavlína Hobzová.

Nápad chválí i starosta Horních Dunajovic Ladislav Březina. Místní vodní tvrz natáčeli filmaři v pondělí. „V České televizi máme šanci ukázat vodní tvrz podstatně většímu počtu lidí, než bychom to dokázali sami. Snad se nějaký kupce najde,“ řekl starosta.

Obec získala tvrz převodem po revoluci, na její rekonstrukci by potřebovala desítky milionů korun. „Za ta léta jsme opravili třeba střechu, rýny a další věci. Obec už to stálo zhruba dva miliony korun,“ doplnil Březina.