Post šéfa výboru musel Ludvík Hekrle uvolnit poté, co ho zastupitelé při jarní rekonstrukci vládnoucí koalice zvolili prvním místostarostou. „Nyní vyčkáváme, jaké nominace nakonec budou na stole a podle toho se rozhodneme o dalším postupu," řekl k volbě svého nástupce první místostarosta Znojma.

Současně dodal, že bude zapotřebí, aby v záři již zastupitelé nového předsedu zvolili. „Výbor zastupitelstvo musí mít ze zákona a už proto je zapotřebí, aby měl znovu předsedu a mohl řádně pracovat," dodal Hekrle.

Podle představitelů opozičních strany by koalice měla respektovat zvyklosti a vedení výboru svěřit právě opozici. „S ostatními opozičními stranami jsme se dohodli na podpoře nominace našeho zastupitele Lukáše Davida, který je již členem výboru," uvedl šéf sdružení Pro Znojmo, zastupitel Jiří Kacetl.

David má i podporu znojemské organizace občanských demokratů. Právě tím, že modří nedodali svou nominaci vysvětlovali koncem června představitelé města, proč zastupitelstvo nevolilo šéfa výboru tehdy. „Místní rada rozhodla, že podpoříme Lukáše Davida a pokud bude možné výbor doplnit, navrhneme za člena našeho zastupitele Květoslava Svobodu, " informoval předseda znojemských občanských demokratů Jan Blažíček.

Po červnovém zastupitelstvu uvedl, že o tom, že má strana někoho do výboru nominovat, nebyl informován.

Sociální demokraté zatím o tom, koho navrhnou či podpoří do čela výboru, blíž mluvit nechtějí. „Měli jsme několik schůzek, mluvíme s různými lidmi, nic ale zatím není definitivního, ani to, zda postavíme vlastního kandidáta, nebo podpoříme někoho jiného," naznačil pouze místostarosta Jan Grois, okresní šéf sociálních demokratů.

Lukáš David, jediný potvrzený kandidát na vedení výboru, své šance hodnotí střídmě. „Výsledek je zatím značně nejistý, i proto, že mám určité signály, že ne všichni sociální demokraté se mně chystají podpořit. Nemíním se nikam tlačit, ale přijal jsem nominaci, protože již ve výboru pracuji a jsem připraven se ujmout jeho vedení, pokud dostanu důvěru zastupitelů," řekl David.

Podle něj jsou dva důvody k tomu, aby koalice dohled nad městskými financemi ponechala opozici. „Jednak je tu zavedená zvyklost, že výbor vedl zástupce opozice. Tak tomu bylo i dosud, než se KSČM otevřeně přihlásila ke spoluvládnutí. Navíc role finančního výboru je kontrolní a hospodaření sociální demokracie skutečně kontrolu vyžaduje," poukázal David.

I on považuje za potřebné, aby výbor v polovině září předsedu v každém případě dostal. „Už nyní se stalo, že jsme v červnu schvalovali závěrečný účet a zprávu o hospodaření bez toho, aby se k ní výbor vyjádřil. Naposledy jsme se totiž sešli v březnu. Pokud by výbor zůstával nečinný i po zářijové schůzi zastupitelstva, patrně bychom museli hledat nějaké další řešení celé situace," dodal David.

Politické manévry s obsazováním předsedů výborů znojemské zastupitelstvo v tomto volebním výboru již zažilo. Nově zvolení zastupitelé loni na svém ustavujícím zasedání zřídili poprvé strategický výbor a rozhodli, že jeho předseda má být placeným městským funkcionářem.

K zdárné volbě předsedy se ovšem zastupitelstvo dostalo až koncem dubna. Shodou okolností na stejné schůzi, na které zastupitelé zvolili místostarostou Ludvíka Hekrleho, který proto musel složit vedení finančního výboru.

O vedení strategického výboru se postupně ucházeli zastupitelé Petr Nezveda, Karel Fiala a Karel Podzimek mladší. Nezveda svou kandidaturu stáhl a podpořil Fialu, ten ale nedostal dost hlasů. Nakonec si o nominaci řekl Podzimek, radní ho navrhli a zastupitelé devatenácti hlasy zvolili. Ovšem bez podpory opozice, za kterou chtěl Podzimek podle svých slov strategický výbor vést.