Znojemští florbalisté i přes zaváhání s pražskou Spartou stále vedou prvoligovou tabulku. O víkendu čekaly na znojemské florbalisty dva pražské kluby. Nejdříve dokázali skvělým výkonem v závěrečné třetině zvítězit na půdě Královských Vinohrad, pak remizovat se Spartou.

Do prvního utkání šel znojemský tým ve dvou formacích, které v úvodu svým výkonem moc nepřesvědčily. Problémy jim dělala zejména rozehrávka. Naopak soupeř, který si loni vyzkoušel extraligu, působil opravdu vyzrálým dojmem. „Na Vinohradech je dost typický povrch, na kterém nekloužou hokejky a míčky dost odskakují. Jediní, kdo byli schopní zahrozit, byli rychlí hráči typu Ostrého,“ vysvětlil znojemský trenér Libor Šťasta.

První třetina skončila bez branek a očekávalo se, co trenéři obou týmů naordinují svým svěřencům do druhé části. První branka padla až v desáté minutě z hokejky znojemského beka Karla Virgla, který tak otevřel skóre zápasu.

Z vedení se Znojmo neradovalo dlouho. O minutu později byl vyloučen Pavel Sláma a nabídl tak soupeři výhodu přesilové hry. Tu zkušený domácí tým po necelé minutě využil.

Znojemský trenér postupně začal do utkání nasazovat třetí formaci, která byla složená vesměs z dorostenců a juniorů. Hra Znojma dostala potřebný impuls a viditelně se oživila. Už v první minutě třetí části se prosadil teprve šestnáctiletý Žižka, který zaznamenal premiérovou trefu za A-tým. Poté už Znojmo na palubovce soupeře jasně dominovalo a po dalších brankách Martínka, Krpouna a Paláta zvítězilo 5:1. „Od začátku jsme nehráli takticky. Musím pochválit zejména Davida Hausera, který předvedl skvělý výkon. Také třetí lajnu, která byla v utkání jednoznačně nejlepší,“ pochválil mladíky ve svém týmu znojemský kouč.

Proti Spartě se Znojmo nemohlo dlouho dostat do svého tempa, což vyústilo vedením Sparty po dvou třetinách 3:1. „Sparta vystřelila třikrát na branku a prostě jí to tam spadlo,“ vzpomněl na nešťastné branky bek Marek Krpoun.

Znojmo ale v poslední části ukázalo, kde je jeho síla. Šťastův tým se ve třetí třetině vyburcoval k velkolepému výkonu, když nejdříve ve třetí minutě snížil na 2:3 Ondřej Mikeš a tři minuty před koncem srovnal Petr Sláma. Tento výsledek vydržel až do závěrečné sirény, a utkání tak dospělo do prodloužení. V něm znojemští florbalisté takřka nepůjčili Spartě míček a uzamkli ji na vlastní polovině. Vítěznou branku ale vsítit nedokázali.

„Jsme z našeho výkonu v poslední části a prodloužení maximálně nadšení. Dokázali jsme stav utkání srovnat. Jen škoda, že jsme nerozhodli v náš prospěch,“ neskrýval radost forvard Jakub Martínek. I znojemský kouč si chválil závěr utkání.

„Sparta je dost důrazný tým. V poslední třetině jsme změnili rozehrávku a začali Spartu přehrávat. Pochvalu si zaslouží všichni hráči a znovu Hauser,“ chválil znojemského obránce, který v létě přišel do Znojma z Brna, Šťasta.