Zablokované pozemky, ostražité banky a investoři, kteří jen zvolna nabývají optimismu. Tak vypadá situace kolem opuštěných průmyslových areálů ve Znojmě. Prozatím vyrůstá jen obchodní centrum na místě někdejších skladů u Brněnské ulice, pomalu ožívají také jednání ohledně areálu zkrachovalé a zbořené Fruty.

„V areálu u Brněnské ulice stavíme čtyři obchody. Pro tři už má investor konkrétní nájemce, pro čtvrtý zatím zájemce hledá,“ řekl zástupce developera Kamil Brudný.

Věci se začínají hýbat

V sousedství Baumaxu mají dělníci do léta dostavět prodejnu nábytku, koberců a elektrospotřebičů. „Pokud vše půjde dobře, otevřít a prodávat by obchody mohly nejspíš od začátku září. Pracovat tam bude hrubým odhadem kolem čtyřiceti lidí,“ dodal zástupce.

Počátek mírného oživení zájmu zaznamenali i vlastníci bývalého areálu Fruty na Dobšické ulici. „Loni všechno zamrzlo, i letos, až do března, bylo mrtvo. Teď se věci začínají hýbat, ale zatím pomalu,“ řekl Stanislav Hahn, šéf firmy, která areál vlastní.

Podle jeho mínění podniky začínají znovu nabývat optimismu a uvažovat o nových záměrech. „Dosud spíš vyčkávaly a čekaly na další vývoj. Hlavní problém teď je spíš v mimořádně konzervativních bankách, které se, co do ochoty poskytnout úvěry, vrátily snad o deset let dozadu,“ poznamenal Hahn.

Pozemky někdejší konzervárny patrně neobsadí jediný zájemce. „Areál obsadíme po částech. Předpokládám, že v linii do ulice budou obchody a ve zbytku areálu pak výrobní činnosti,“ dodal Hahn s tím, že podle předběžného odhadu připadne obchodům asi třetina až polovina areálu.
Pokud vlastníci investory najdou, musí před otevřením nových provozů zvládnout příslušná stavební řízení. „Naší výhodou je, že nemusíme řešit přívody sítí, máme tu dokonce i železniční vlečku. I tak by asi nutné projektování a papírování zabralo celý letošek,“ naznačil výhledy Hahn.

Malá Louka a jatka

Pustý zatím zůstává i někdejší vojenský autopark Malá Louka u Vídeňské ulice, který vlastní město. „O jeho dalším osudu rozhodnou zastupitelé. Na lokalitu je vypracována urbanistická studie. Počítá s výstavbou obytného souboru, tedy bytových domů, komerčního zařízení, občanské vybavenosti, garáží a související infrastruktury,“ sdělila mluvčí znojemské radnice Denisa Šipošová.

Představitelé města zatím neuvažovali, že by Malou Louku nabídli k prodeji. „Rozhodnutí o pronájmu ale nepadlo. Radní se shodli, že jde o důležitou lokalitu, kterou by chtěli prodiskutovat společně na zastupitelstvu,“ dodala mluvčí.

Zcela nejasná je nyní budoucnost někdejších městských jatek u Průmyslové ulice. „Město kvůli nim vede komplikované soudní spory, které stále trvají. V dohledné době se na tom nic nezmění,“ konstatovala mluvčí.

Nejasná je i situace kolem průmyslové zóny Krystal park u Přímětic. Developerská společnost, která se o ni starala, totiž skončila v konkurzu.