Uprostřed stanu je dlouhý stůl. Za ním sedí znojemská šperkařka Iveta Hlobilová, kterou místní lidé poznávají podle nepřehlédnutelných ohnivých vlasů. Přes ústa má roušku a oči skloněné ke skleničce na kterou soustředěně brousí nějaké jméno. Pozoruje ji několik lidí.

Do stanu přichází starší muž s čerstvě načepovaným pivem. „Jsem tady na návštěvě u dcery. Jsem z Královéhradecka. A co se mi na Garage Designu líbí? Všechno, ale nejvíc to broušené sklo,“ směje se Václav Richter. Jak se vzápětí ukáže, je to otec šperkařky Hlobilové a míří přímo k ní.

Skupinky lidí poklidně procházejí stánek od stánku a prohlíží si zajímavé originální výrobky. Svůj stánek zde má i známé nakladatelství Host. Dvojice mladých rodičů s dítětem si prohlíží knihu s názvem. „To je krásná knížka. A ten poutavý název: Obejmi mne, prosím. Asi ji koupíme dcerce,“ říká mladá maminka a se zálibou si knihu prohlíží.

Zdroj: Deník / Dalibor Krutiš

Kniha Obejmi mne, prosím s obrázkem medvěda láká u stánku společně se sousedním atlasem nejvíce. „Máme jak knihy pro děti tak pro dospělé. Atlas světa je největší knížka. Běžně stojí pět set korun, my ji nabízíme se speciální pětadvaceti procentní slevou. Už jsme prodali od pátku asi osmdesát knížek. Máme rádi tyto malé akce, jezdíme na ně moc rádi. Garage Design je naše premiéra,“ říká hvězda stánku, spisovatelka Petra Dvořáková, jejíž knihy nakladatelství vydává.

Zvenčí, z náměstí, zní do stanu příjemná hudba. To si v horní části prostoru náměstí, který je vymezený pro Garage Design, rozbalil své „nádobíčko“ známý znojemský DJ Norbert.

U vedlejšího květinového stanu si povídá Antonín Šnajdar s Antonínem Šnajdarem. Nejde o žádný projev samomluvy. Za příbuzným do Znojma přijel muž z Uherského Hradiště s naprosto stejným křestním jménem i příjmením. „Povídáme si u dobré kávy, hřeje nás slunce a je nám fajn. Naši tátové byli bratři, takže společně s ostatními členy rodiny je tady ve Znojmě asi největší koncentrace Šnajdarových na jeden ar v České republice,“ směje se Antonín Šnajdar z Uherského Hradiště.

Druholigoví fotbalisté Znojma (v bílomodrých dresech) podlehli v předposledním kole letošní sezony F:NL na domácím hřišti celku MFK Vítkovice 0:3.
Druholigoví fotbalisté Znojma promarnili šanci s Vítkovicemi

Kolem stánků a lidí u nich pomalu projíždí oranžový turistický vláček. „Ahooooj, co tam děláte?“ volá na početnou skupinku mladých lidí, kteří si vychutnávají sklenku vína mladá ženy z otevřeného okénka vláčku. „Tak vystup a pojď si dát taky deci,“ pokyne na ženu ve vláčku jeden z mladíků.

V rožku u stolku pozorují hemžení na náměstí stři mladé ženy. Jsou to ženy ze spolku Umění do Znojma, který Garage Design už posedmé pořádá. „Myslím, že poprvé je trošku horší počasí, což asi ovlivnilo návštěvnost naší akce. Letos jsme nově nabídly květinový stan, který láká spoustu lidí. Ovšem přemýšlíme, co příští rok. Nově totiž provozujeme Galerii a Prostor a tak je docela možné, že toto je poslední Garage Design pod širým nebem. Možná ho příští rok přesuneme právě do galerie,“ naznačuje Lenka Lovicarová.

Prodejců je na náměstí asi třicet. „Z toho je přibližně třetina nových, ostatní se k nám vracejí. Lidé se tu podle svých slov cítí dobře a nakupují jak oblíbené značky tak třeba i květiny a rostliny,“ dodává.