„Gospel je hudební žánr, který vznikl v první čtvrtině dvacátého století v černošských kostelech ve Spojených státech. Tato hudba nám přirostla k srdci. Texty zpíváme převážně anglicky,“ uvedl skupinu muzikant a vedoucí Gospel Portu Petr Faraga.

Pěvecký sbor funguje pátým rokem a za vznikem stojí právě Faraga s další členkou sboru Olgou Veselou.

„V červenci 2008 jsme společně s Olou a ještě pár lidmi byli ve Francii, kde jsme pomáhali rozjet podobnou skupinu, jakou jsme dnes my. Po návratu jsme si řekli, že totéž zkusíme i u nás a od září téhož roku jsme začali fungovat. Poprvé se nás sešlo kolem dvaceti. Byli to členové našich rodin, známí a tři členové kapely, kteří nás doprovázeli. Během čtyř let jsme překročili hranici čtyřiceti členů,“ popsal vývoj sboru Faraga.

V roce 2009 se sbor zpívajících gospeláků rozrostl o další tři muzikanty, kteří jsou také součástí známé hudební skupiny Onkels. Klávesista a zpěvák Jaromír Finda si v Gospel Portu občas střihne i nějaké sólo.

„Je to příjemné odreagování, hrát tak skvělou hudbu. Gospelové texty mají větší hloubku a je síla zpívat sólo s podporou tak velkého sboru za zády,“ chválil atmosféru mezi zpěváky a muzikanty Finda.

Jednou ze členek stále rozrůstajícího se sboru je i Alice Polášková, která se ke zpěvákům připojila několik měsíců po založení Gospel Portu. „Pamatuji si, že tenkrát jsme ještě nehráli s kapelou, ale zpívali jsme jen sborově. Začátky byly těžší. Zkoušky byly náročné, vybírali se sólisté a rozdělovali se hlasy na soprány a alty. Sladit se časově, aby měli všichni čas, to je u takto početných sborů také náročné,“ vysvětlila zpěvačka a jedna z dirigentek.

To ale nemění nic na faktu, že všem členům sboru gospelová muzika přirostla k srdci a zpívají s velikou radostí. „Navzájem si napříč věkovému spektru všichni rozumíme. Zkoušky nejsou jen o dřině, ale také o pohodě a radosti ze setkání,“ konstatovala sólistka.

Sbor s takovým počtem zpěváků vyžaduje určitou disciplínu a koordinaci. „Udržet pozornost všech zpěváků na několikahodinových zkouškách je samozřejmě těžké, ale myslím si, že Petr má s námi trpělivost. V poslední době také moc oceňuji Zuzku Findovou, která jako novopečená maminka nastoupila na dirigentské místo v plné síle a moc tím sboru pomáhá. Je opravdu profesionální,“ podotkla Polášková.

Po letech, kdy spolu sbor usilovně trénuje, vystupuje a jezdí na soustředění, se také tvoří nová přátelství. „Lidé ve sboru jsou pro mne už v podstatě rodina. Zajímají mě starosti i radosti ostatních a jsem ráda, že z nich cítím to samé. Našla jsem si zde několik vynikajících kamarádek. Nejvíc se mi líbí, že mě ta naše parta lidí hrozně naplňuje energií,“ vylíčila zpěvačka.

Skupina za své působení vystupovala již na několika zajímavých místech i akcích jak u nás, tak v zahraničí. „Lidé nás mohli vidět na majálesu, v Prosiměřickém i Jevišovickém kostele, v Besedě v Moravských Budějovicích, ve Znojemské Besedě, v několika znojemských kostelech, školách i v pražské krčské nemocnici. Jeden z posledních koncertů z naší vánoční šňůry se uskutečnil na zlatou adventní neděli v rakouském Jetzelsdorfu. Bylo to jedno z nejvydařenějších vystoupení této předvánoční sezony. Obecenstvo bylo skvělé, a dokonce i navzdory doporučení místních organizátorů, aby zatleskalo až na konec našeho vystoupení, se neudrželo a od srdce děkovalo potleskem po každé písni. Nemohu opomenout ani na několik benefičních koncertů pro organizaci ADRA, na kterých jsme zazpívali,“ zavzpomínal Faraga.

V nejbližších dnech čeká početný sbor další z oblíbených soustředění, a to v Češkovicích u Blanska. „Strašně se těším, jelikož se ocitnu mezi skupinou lidí, s níž sdílím svého největšího koníčka, a to je zpěv. Pojede s námi i moje malá dcera. Chci, aby odmalička vnímala tu bezvadnou hudbu a atmosféru,“ svěřila se hlavní dirigentka a zpěvačka Zuzana Findová. „Kdo by měl zájem dozvědět se o nás a o koncertech něco víc, může se podívat na stránky www.mujport.cz/gospel,“ zakončil Faraga.