Dnešní obec se 1422 obyvateli a průměrným věkem necelých devětatřicet let přemýšlí, koho bude za necelé dva měsíce volit. Už v roce 2002 ukázali příznivci Moravy svoji sílu, když v komunálních volbách skončili třetí po prvních sociálních demokratech a druhých komunistech. Tehdy ještě pod hlavičkou Hnutí za samosprávnou Moravu a Slezsko. V roce 2006 už jako strana Moravané ve volbách drtivě zvítězili a od té doby se členové této strany drží ve vedení obce.

Dlouholetý člen Moravanů a dnes bývalý starosta Hevlína Drahomír Nosek, který obec vedl deset let, rezignoval v roce 2012. Tehdy uváděl jako důvod svého odchodu z postu prvního muže Hevlína špatný zdravotní stav.

V listopadu roku 2012 zastupitelům písemně oznámil, že jako starosta končí. „Je to tak. Rozhodl jsem se na funkci rezignovat ze zdravotních důvodů. Mám vážné problémy s páteří, čeká mne operace a dlouhodobá rehabilitace. Navíc se po těch deseti letech už opravdu cítím unavený a vyhořený," svěřil se tehdy Znojemskému deníku Rovnost exstarosta Nosek. Jak tehdy dodal, chtěl dál být pouze řadovým zastupitelem. „Pokud to bude možné, chci z pozice zastupitele i dál obci pomáhat," vzkázal před více než dvěma roky Nosek.

Hevlín inventura.

Jenže ve čtvrtek se veřejnost a obyvatelé Hevlína dozvěděli šokující zprávu: Dlouholetý starosta, kterému lidé dali dvakrát velkou důvěru, zneužil své pravomoci a přijal úplatek.

Krajský soud ve čtvrtek minulého týdne potvrdil rozsudek Okresního soudu ve Znojmě z loňského října, který Noska poslal do vězení za to, že vykázal neuskutečněných dvě stě hodin veřejně prospěšných prací člověku zapletenému do drog a vzal si za to peníze. Nosek dostal čtyři roky vězení nepodmíněně.

Překvapení verdiktem soudu i samotným případem byli někteří obyvatelé příhraniční vesnice. „Vůbec netuším, o co v tomto případě šlo. Každopádně z trestu jsem šokovaný. Je hodně přísný," konstatoval obyvatel Hevlína Mirek Pěnčík.

Jako osobní selhání jednotlivce vidí případ svého předchůdce stávající starosta Hevlína Jiří Dohnal. „Soud s panem Noskem mne zaskočil. Samotný verdikt soudu nebudu komentovat, je to čistě rozhodnutí příslušného senátu," reagoval na rozsudek první muž Hevlína.

Oba muži přitom v minulosti kandidovali za stranu Moravané. „Poté, kdy pan Nosek v roce 2012 odstoupil z funkce starosty ze zdravotních důvodů, vystoupil i ze strany Moravané. Myslím si, že tento soud nijak neovlivní podzimní komunální volby," dodal první muž Hevlína.

Volby v Hevlíně budou určitě zajímavé. Moravané si stále věří, sociální demokraté přesvědčují lidi a čekají změnu. O změně ovšem uvažuje i Sdružení nezávislých kandidátů Hevlín. Rozhodnou voliči 10. a 11. října tohoto roku.