Smlouvu o dílo, kterou podepsal starosta Hevlína Antonín Pichanič se stavební firmou zveřejnili Hevlínští na úřední desce počátkem srpna. „Stavba zděného bytového domu je naplánovaná tak, že do poloviny listopadu tohoto roku se prostaví polovina, tedy šest milionů z celkových necelých dvanácti milionů korun. Termín dokončení je 30. května 2017," píše se ve smlouvě o dílo.

Nový bytový dům vyroste nedaleko kostela a tamní školy.

Dříve na těchto obecních pozemcích stávala panelová škola. Podle zastupitele Jaroslava Kryma bude určený pro nejstarší obyvatele Hevlína. „Měli jsme v plánu postavit bydlení pro starší lidi, kterým chceme nabídnout moderní bezbariérové bydlení tak, aby mohli žít v kvalitních bytech," uvedl Krym

Dvě třetiny celkových nákladů pokryjí dotace. „Zbytek hradí obec, takže můžeme nabídnout i volnější režim v tomto domě a zvýhodněný nájem," naznačil Krym s tím, že první práce začaly před dvěma týdny.

Plány dalších obcí

Na vhodný dotační program čekali také představitelé Olbramovic. Vedení obce má plány na výstavbu bytového domu pro důchodce už více než čtyři roky. „Zatím jsme čekali na vhodný dotační titul. Hlásíme se do něj nyní a čekáme, jak dopadneme," konstatoval první muž Olbramovic Roman Hybler.

Jak dodal, zájem o podporované a chráněné bydlení ze strany nejstarších spoluobčanů stále roste. „Klienty na umístění u nás máme a ze zkušenosti vím, že zájem ze strany důchodců o tento typ bydlení jen roste. Pro dnešní penzisty je to správná cesta, jak se zbavit starostí a žít v kvalitních bytech," doplnil Hybler.

V Olbramovicích přitom už jeden dům pro nejstarší lidi funguje. „Stavbou nového chceme vytvořit propojený komplex bydlení pro důchodce v obci," zakončil Hybler.

Lidem, kteří chtějí i ve stáří zůstat v rodné vsi, vyhoví brzy představitelé Mikulovic. Z nevyužívané prodejny Jednoty má vyrůst deset až patnáct bytů pro důchodce.

Mikulovičtí by mohli s přestavbou bývalé prodejny začít už příští rok. „Deset let byla Jednota opuštěná. Místní lidé se totiž naučili chodit do obchodu k živnostníkovi, který konkurenci nakonec zlikvidoval. Na zastupitelstvu jsme schválili záměr, jak s budovou, kterou jsme před časem odkoupili, naložit. Naším cílem jsou malometrážní byty pro důchodce," vysvětlil již dříve starosta Mikulovic Karel Kříž.

Budovu zatím obec využívá jako sklad. Po rozsáhlé rekonstrukci by tam mělo vzniknout deset nebo patnáct bytů. „Budeme čekat na vhodný dotační titul, začít bychom mohli příští rok. Počítáme, že by zde v první řadě našli nové bydlení místní důchodci. Pokud by byla volná místa, nabídli bychom je i zájemcům z okolí," poznamenal Kříž.

Bydlení pro své nejstarší obyvatele řeší aktuálně v řadě obcí regionu. Někde již pečovatelské domy fungují, jinde řeší projekty či sondují, jaký by o takové bydlení měli lidé zájem.

Před více než třemi roky schválili zastupitelé záměr na přebudování bývalého hotelu v Šumné na penzion či byty pro důchodce. „Myšlenka je stále živá. Museli jsme nechat přepracovat projekt, koncem května nebo června budeme vědět víc," podotkl starosta Šumné Petr Cejpek.

Na bodu mrazu je naopak záměr na stavbu podobného zařízení v Dobšicích, a to původní plány na zbudování nové budovy na zelené louce, konkrétně v ulici Leska. Dům s pečovatelskou službou měl přijít na dvacet milionů a představitelé Dobšic zde hodlali ubytovat čtyřiadvacet důchodců. „Záměr padl, lidé měli totiž připomínky vůči vybranému místu. Studii jsme tedy již dále nerozpracovávali. V podstatě detailně nevíme, jaký je konkrétní zájem lidí, i když se nám ozvali již dva zájemci, kteří by o takové bydlení měli zájem. Tu a tam se dotazy objeví, ale necítíme nějaký výrazný tlak po potřebě takového domu," vysvětlil starosta Dobšic Jaroslav Jenšovský.

Naproti tomu ve Višňovém postavili kromě domu s pečovatelskou službou také sociální byty. „Pro umístění platí zvláštní režim a pravidla. Byty využívají zejména mladé rodiny. Naproti tomu v domě s pečovatelskou službou bydlí lidé, kteří mají starobní nebo invalidní důchod. Právě nyní máme jedno volné místo v přízemním bytě a vezmeme i obyvatele, který není přímo z místa," sdělil starosta Višňového Vladimír Korek.