Kabelky, tašky a taštičky v podobě jaké je známe dnes, jsou fenoménem dvacátého století. Ale nejrůznější mošny a měšce používali lidé již v dávné minulosti, od okamžiku, kdy měli potřebu přenášet různé cennosti. „První dochované zobrazení předmětu připomínajícího kabelku je ze starého Egypta. Rozvoj váčků podobných kabelkám začal ve čtrnáctém století, kdy ještě nebyly známé kapsy a na opasky lidé věšeli právě různé zdobené měšce," doplnil Mačuda.

Ve středověku pak lidé opatřovali váčky výšivkami a zdobili je korálky.

Kabelka se stala postupem času důležitým faktorem módního průmyslu, který ovlivňovaly kulturní události a sociologické změny.

Teprve od roku 1890 se vyráběly kožené kabely s držadlem do ruky. Kabelky coby vyloženě módní doplňky vznikly až koncem 19. století. Na začátku dvacátých let 20. začaly žena nosit kabelky i pod ramenem. Rozkvět nastal ve třicátých a čtyřicátých letech 20. století. Postupně móda diktovala souhru barevnosti, uplatňoval se i požadavek na sladění s obuví, rukavicemi, kloboukem.

V šedesátých letech byly módní hranaté kabelky s jedním nebo dvěma držadly.

„Ač zpravidla do popředí vstupovala praktická a společenská funkce, nelze opomenout, že kabelka představovala i výtvor fantazie. Přítomnost ukazuje, že se tyto účelné a módní artefakty neustále vyvíjejí a přizpůsobují potřebám i nárokům žen a staly se nepostradatelnou součástí dámského šatníku," doplnil v anotaci k výstavě Mačuda.

A právě současné trendy mohou návštěvníci obdivovat na výrobcích Ivety Hlobilové, která je šperkařkou a kabelkám se věnuje třetím rokem. „Přemýšlela jsem, jak cínování využít i jinak, než při výrobě šperků. Začínala jsem u plstěných kabelek, pak jsem přešla ke kůži. Kožené tašky však byly příliš drahé, takže nyní jsem zakotvila u syntetické kůže. Dokážu i ozdobit jednoduchou kabelku, kterou si dámy samy přinesou nebo pošlou do ateliéru. Opatřím ji šperkem a sladím například s náhrdelníkem i společenským oblečením," vysvětlila výtvarnice Hlobilová.

Kabelky Lucie Hlavinkové jsou zase pošité korálky nebo nejrůznějšími kameny.