Deska s cedulí se podle radnice stanou novými lákadly města. Kritici takového řešení chtěli přitom cisternu přikrýt tvrzeným sklem a udělat z ní novou atrakci. Město bylo proti. „S minimálními náklady uvidí lidé z historického nálezu maximum. Moderní technologie jim umožní virtuálně sestoupit do hlubin a prohlédnout si prostor vysekaný do skály, který v minulosti sloužil jako veřejná zásobárna vody," líčil starosta Znojma Vlastimil Gabrhel. Těm, kdo chtějí pod zem nahlédnout přímo, doporučil návštěvu podzemí.

Pavel Kovařík, který se propagaci v cestovním ruchu dlouhodobě věnuje, ovšem ze zvolené varianty nadšený není. „Je vidět snahu a nápad. Výsledek ale odpovídá především stylu práce téhle radnice. Pro něj jsou příznačné nesoustavné, nadmíru okázale prezentované kroky, za kterými není ucelená a soustavná práce," kritizoval Kovařík. Podobná prezentace by podle něj dávala smysl, kdyby ji město už mělo vyvinutou šířeji.

„Při systematické práci by vzhledem k dostupnosti technologií už mohla existovat třeba naučná stezka, nebo vůbec prezentace znojemských památek podobným způsobem. V přestavené podobě to není chytré, ale spíš vychytralé řešení," poznamenal Kovařík.

Varianta skrytí cisterny pod dlažbou a doplnění místa pamětní deskou měla od počátku kritiky, kteří navrhovali kolemjdoucím ukázat nález pod sklem. Cestu k praktickému řešení hledal počátkem týdne i strategický výbor zastupitelstva.

„Dlouze jsme celou věc diskutovali. Navrhli jsme udělat posudek a výbor mě pověřil, abych se věcí dál zabýval," řekl předseda výboru Karel Podzimek. Do diskusí s archeology či techniky se ale nestihl příliš ponořit. Výbor zasedl v pondělí, do středy si vyměnil několik sdělení s úředníky a ve čtvrtek radní rozhodli. „Náš výbor má poradní hlas. Město je investor a rozhoduje," komentoval výsledek Podzimek. Ten sám zjišťoval, jak si s podobným nálezem poradili v Jihlavě.

I tam chtěli původně unikátní kus historie předvést. „Poté, co zjistili, že by to stálo skoro tři miliony, raději od záměru upustili," poukázal Podzimek. Příliš drahé a složité by umístění skla bylo i podle starosty. „Pod sklo bychom museli nainstalovat osvětlení a vzduchotechniku proti vnitřnímu rosení. To by stavbu prodražilo a přes sklo by stejně po čase kvůli mechanickému poškrábání nebylo vidět," argumentoval starosta.

Zakonzervování studny zasypáním a předlážděním je podle zastupitele Jiřího Ludvíka vysoce symbolické. „Takhle se pomalu zasypává celé Znojmo. Myslím, že na příštím zastupitelstvu navrhnu, abychom zasypali podzemí, kostel sv. Mikuláše a rotundu, aby se nám neopotřebovávaly," nešetřil ironií zastupitel. O tom, jak bude pokračovat iniciativa za zachování studny, uvažuje. „Musím se domluvit se sponzorem, který chtěl zaplatit tisk připravených placek. Pak uvidíme, jak se rozhodneme," dodal zastupitel Ludvík.