„Přihlásili jsme se, protože jsme si mysleli, že by se naše malá vesnička mohla po šestnácti letech postupného zvelebování umístit. Doufali jsme, že získáme Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí. Na tu jsme ale nedosáhli, získali jsme nakonec Fulínovu cenu za květinovou výzdobu obce,“ vysvětlil starosta obce Jiří Musil. Stejné ohodnocení dostaly Hnanice i loni. Padesátitisícovou výhru rozdělili zastupitelé mezi obyvatele, kteří peníze poté investovali do truhlíků a květinové výzdoby.

„Výzdobu obyvatelé financovali částečně z peněz z výhry, částečně ze svých zdrojů. Letošní výhru chceme rozdělit stejně a peníze, které zbudou, použijeme na obecní zeleň,“ doplnil starosta.

Jednou z místních obyvatelek, která se může pochlubit největší květinovou výzdobou, je Božena Svobodová. „Mám nejvíc květin z celé obce. Je to můj koníček. Věnuji se mu už několik let. Vím, že tu chodila nějaká komise, ale o výhře v soutěži jsem se zatím nedozvěděla,“ svěřila se Svobodová. Příspěvek, který obec z loňské výhry rozdělovala, nevyužila. „Vím, že nám obec nabízela květinovou výzdobu a truhlíky, ale já toho nevyužila. Mám vlastních kytek tolik, že jsem si nechala jen ty svoje,“ dodává. Od turistů projíždějících obcí se setkává s kladnou reakcí. „Když tudy jedou třeba cyklisté, tak se u našeho domu zastaví a květiny obdivují. Nikdy se mi nestalo, že by mi někdo z turistů kytky trhal nebo kradl truhlíky. Spíš se setkávám se závistí sousedů,“ usmívá se Svobodová. Podle slov starosty se obec Hnanice přihlásí příští rok znovu.