Starosta Vlastimil Gabrhel označil projekt za první úspěch projektu Kolumbus, kterým znojemská radnice usiluje o rozvoj nových pracovních příležitostí v regionu s chronicky vysokou nezaměstnaností.

„Na plastové modely aut a další sortiment značky IGRA mají mnozí z nás živé vzpomínky z dětství a je to skvělá zpráva, že nestárnoucí hračky, bude nyní vyrábět právě znojemská firma," ocenil novou akvizici firmy Šikulové starosta Gabrhel.

Jednatel společnosti Josef Knob uvedl, že zisk části sortimentu slavné značky firmu přiměl zrychlit své výrobní plány.

„Nový výrobní závod postavíme do dvou let. Díky spolupráci s městem ale již na jaře příštího roku rozběhneme výrobu v pronajatých prostorách. Výrobní záměr družstva IGRA byl poměrně široký, my jsme si vybrali ty druhy, které mají blízko k našemu modelářskému zaměření," sdělil jednatel.

Město firmě přispěje na nájem prostor, než postaví závod v Louce.

„Do rozpočtu na příští rok jsme zařadili podporu ve výši pětadvaceti tisíc korun měsíčně. Podpora by měla trvat maximálně půl druhého roku, než firma výrobu přesune do nové vlastní haly. Jedním z důvodů pro podporu bylo i riziko prodeje výrobního sortimentu do Německa. Dotační podpora byla jedinou možností, jak zahájit výrobu již v příštím roce," řekl starosta.

Firma Šikulové, která podle svých stanov musí zaměstnávat na dvě třetiny lidí se zdravotním postižením, případně dalších skupin s horším uplatněním na trhu práce, vznikla loni v létě.

„Vyrábět jsme začali letos v červnu. Naše modelářské stavebnice se na trhu ujaly velmi dobře. Mohu říci, že jsme již téměř třikrát překročili naše letošní plány a do konce roku s ohledem na předvánoční objednávky odhaduji, že se z nynějších více než pěti tisíc prodaných kusů stavebnic dostaneme k sedmi i osmi tisícům," přiblížil dobrý start podniku jednatel.

I proto nechtěla firma čekat s plným naběhnutím výroby až na novou halu v Louce.

„V Louce jsme původně chtěli začínat s pětadvaceti lidmi, již nyní je zřejmé, že jich díky rozšíření produkce o modely a hračky ze sortimentu družstva IGRA bude o asi deset víc. Na druhé straně nákup a instalace nových technologií v dočasných prostorách přinese určité komplikace, které nám pomůže usnadnit právě podpora města, za kterou jsme vděčni," konstatoval Knob.

První kontakty se Šikuly za sebou mají i modeláři ze znojemského Domu dětí a mládeže.

„Jsme v kontaktu a chystáme se k jednáním o možné spolupráci. Nakolik zatím vím, jeví se jejich modelářská produkce jako docela zajímavá," řekl zástupce ředitelky Jan Alexa.

K nejvýraznějším produktům nové znojemské firmy patří právě stavebnice pro železniční modeláře, které umožní tvořit modely konkrétních reálných nádraží včetně již zaniklých či přestavěných budov. Na získávání podkladů pro zaniklé nebo zánikem ohrožené objekty chce firma spolupracovat přímo s modeláři. Do výroby chystá také modely různých drážních vozidel, ale také letadel, aut či lodí.