Novou otevřenou letní scénu by už za několik let mohli začít využívat obyvatelé i návštěvníci Znojma. Měla by vzniknout na místě bývalé stolárny, kterou město nechalo na jaře zbourat.

Už příští rok by se lidé, podle plánu radnice, měli procházet i po zrekonstruovaném Horním náměstí nebo obdivovat osvětlenou kašnu na vedlejším Václavském náměstím. Centrum města tak pomalu začne měnit svoji tvář.

Radnice představila tento týden svoji vizi oživení prostoru hradeb v Dolním parku. „Chceme tuto vzácnou lokalitu zapojit do života celého města. Do budoucna počítáme s propojením parků s centrem. Chodec z něj bude moci projít přes dřevěnou lávku, hradební příkop a přes několik domů na Dolní Českou a tím se vrátí do centra města,“ řekla městská architektka Iveta Ludvíková.

Nové využití by měl najít i samotný hradební příkop. „Počítáme s tím, že ho budeme využívat ke společenským akcím. Ve studii jsou naplánovány možnosti sezení na dřevěných platech. Pro diváky bude prostor i na dřevěné lávce,“ uvedla Ludvíková. Prostor bude tak možné využít ke koncertům, divadelním představením nebo například k pořádání rytířských turnajů.

Hradby by také měly získat zpět svůj středověký ráz. „V plánu je i obnova hranolové věže. Vycházet budeme z její původní podoby zachované na vedutách města. Součástí rekonstrukce hradeb bude také zřízení dřevěného ochozu, který bude evokovat středověkou podobu hradeb. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout, jak to vypadalo, když po hradbách chodili obránci města,“ dodala Ludvíková.

Kdy však velkorysý plán nabude svoji konkrétní podobu, zatím není jisté. „Něco takového bychom zde ideově chtěli. Zatím ale nejsou udělány všechny výzkumy a nevíme ani, kolik bude tato revitalizace přesně stát. Pokud to bude finančně únosné, chtěli bychom tuto studii realizovat co nejdříve,“ řekl starosta města Petr Nezveda.

#nahled|https://g.denik.cz/69/0c/hradby_studie_01_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/69/0c/hradby_studie_01.jpg|Studie nové podoby hradeb v Dolním parku#

Novou podobu už od podzimu začne získávat Horní a Václavské náměstí a ulice Přemyslovců. Osvícená bude například středověká kašna, v lokalitě přibudou podzemní veřejné záchodky a na ulici Přemyslovců se alespoň symbolicky vrátí městské hradby. Rekonstrukce Horního a Václavského náměstí přijde na zhruba sedmdesát milionů.


Znojemský hradební komplex je jedním z unikátů města. „Opevnění Znojma patří k nejzachovalejším nejen v národním měřítku, ale i ve středoevropském kontextu,“ uvedl památkář Jan Kozdas, který odhaduje, že z městského opevnění zůstaly zachovány, i když místy jen v torzech, více než tři čtvrtiny historického celku.

#nahled|https://g.denik.cz/69/0c/hradby_studie_03_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/69/0c/hradby_studie_03.jpg|Studie nové podoby hradeb v Dolním parku#