Stále nejasná zůstává budoucnost areálu probošství křížovníků na znojemském Hradišti. Do podzimu odejdou sestry boromejky, které v tamním klášteře žily téměř padesát let. Nové využití představitelé řádu zatím hledají.

„Konkrétní jednání vedou naši představitelé v Praze. Pokud vím, ke konkrétnímu výsledku zatím nedospěla a zatím to vypadá, že probošství bude nějakou dobu prázdné,“ řekl hradišťský probošt Josef Hudec. O možnostech spolupráce při novém využití kláštera jednali zástupci řádu i s městem.

Město jej nechce


„Je to jejich majetek. Nějaké nápady na využití se objevily zejména v sociální oblasti, křížovníci projevili i zájem o součinnost města, ale město nemá peníze na to, aby provozovalo nějaké zařízení, navíc v pronajatých prostorách,“ řekl starosta Znojma Petr Nezveda.

Odchod boromejek a hledání nového využití klášterních budov patrně oddálí obnovu a využití zchátralého statku, který k probošství přiléhá. „I o tom jsme s představiteli řádu jednali. Řekli, že učiní nabídku na koupi pozemků, které jsou v majetku města, ale zatím jsme po půl roce nic neobdrželi,“ řekl starosta Petr Nezveda. Budoucnost kláštera je podle jeho názoru především věcí křížovníků. „Návrh na odkoupení pozemků jsem předal radě řádu, výsledek zatím neznám. Nyní je zapotřebí se v první řadě postarat o budoucí využití probošství,“ podotkl Hudec.

S křížovníky jednají i zástupci Nadačního fondu svatého Hyppolita, který zastřešuje dlouholeté vykopávky ve významné velkomoravské lokalitě. Výsledky bádání chtějí archeologové představit ve stálé expozici. Budovu někdejší stáje, do níž jí chtějí umístit, už několik let opravují.

„Ještě v létě bych se rád sešel s velmistrem a doufám, že z jednání vzejde už nějaký konkrétní výsledek. Žádáme řád, aby nám převedl tři budovy, které užíváme a které jsme postupně opravili a zachránili,“ řekl šéf výzkumů Bohuslav Klíma.

Opravy pokračují


Pokud stavby nadační fond získá, chtějí jeho zástupci požádat město o převedení dotčených pozemků.

„Schválili jsme, že pokud se fond dohodne s křížovníky pozemky jim převedeme,“ řekl Nezveda. Archeologové hodlají pokračovat v opravách zatím pronajaté někdejší stáje. „Čekáme na potvrzení žádosti o příspěvek od města. Pokud všechno dobře dopadne, zpevníme stropy, připravíme elektroinstalaci, hrubé omítky a konzervaci železných konstrukcí,“ vypočítal Klíma. Výsledek jednání s křížovníky ovšem není jistý.

„Podobné žádosti v minulosti řád odmítl. Považujeme za důležité, aby areál zůstal pohromadě, tříštění nepřinese nic dobrého,“ upozornil probošt Hudec.