Nejen symbolická ale i pečlivě střežená hranice byla na Znojemsku v minulém století vybudovaná až po roce 1918. Tehdy vznikly dva suverénní státy, Rakousko a Československo. Hranice ale vydržela jen dvacet let. Zrušila a posunula ji Mnichovská dohoda a druhá světová válka.


Po druhé světové válce tuhla ostraha linky dělící totalitární a svobodný svět stejně rychle, jako se v Československu upevňoval komunistický režim. Na hranici se objevily elektřinou nabité ostnaté dráty a vojáci s příkazem zabíjet.


Nový režim na hranici poznamenal samozřejmě i rakouské obce. V Laa an der Thaya tak jedna z hlavních cest najednou končí závorou. Místo hodné zaznamenání na dobových pohlednicích.


Po roce 1989 i po našem vstupu do Evropské Unie hranice zůstávají, jejich režim je o poznání volnější. Na místě, kam dříve lidé mohli jen se zvláštním povolením, vzniklo ohromné bizarní nákupní centrum. Míří do něj stovky lidí denně.


Pokud jste nestihli získat z česko-rakouských hranic razítko do pasu, máte od pátku 20. prosince smůlu. Z hranice odešli příslušníci Cizinecké apohraniční policie.